Det här är den bästa tiden på året att besöka Aten, sa vår taxichaufför. Det är bra väder och inte så mycket turister.  Det lät bra, tänkte jag, för jag hade varit lite rädd för att det skulle vara för kallt i början på november. 

Koukaki

Athens near Acropolis hette lägenheten som vi bodde i. Det var en fin lägenhet i det trevliga området Koukaki. Vi hittade lägenheten på Booking.com. I närheten fanns det vi behövde. Det var gångavstånd till allt och vi hade mysiga restauranger, barer, supermarkets och bageri på nära håll. Vi hade kunnat ta både metro och bussar men valde att promenera till allt.

Recensionspoängen till vårt boende kan du se här under. Det är en klickbar länk.

Booking.com
uteserveringar i Koukaki

Antika Grekland

Från Koukaki kan man gå upp på Filopappou-kullen. Vi lyckades komma in bakvägen på något sätt och snirklade oss fram på småstigar och gissade vilket håll vi skulle gå. Jag hade läst innan att man skulle gå dit upp på morgonen eller på kvällen när det är lite svalare. Det var nog klokt, tänkte jag, när svetten rann i pannan. Det var gott om ruiner, några ilskna hundar och vacker utsikt på vägen och motion fick vi dessutom så jag förstår inte varför ressällskapet beklagade sig. På toppen bekantade vi oss med en liten sköldpadda och beundrade Partenon. Tanken på att gå ner för att sedan gå upp på Akropolisklippan kändes inte så lockande just då. Vägen ner för kullen var både snabb och  välskyltad och vi tog en snabb sväng om Sokrates fängelse också.

sköldpadda foto gyllintours

Vätskepåfyllning på en uteservering med utsikt upp mot Akropolisklippan kändes helt rätt och gjorde att vi kunde uppskatta Partenon och stå ut vägen uppåt igen. Det märktes att detta var ett mycket större turistmål både när det gäller försäljningen utanför och antalet besökare.  Från Akropolis kunde man tydligt se andra sevärdheter och bestämde oss för att vi kanske inte behövde besöka alla. Man ska alltid spara något så att man kan resa tillbaka igen.

amfiteater foto gyllintours

Akropolismuseet ligger nere i Aten nu för tiden. Om man tycker att det är obehagligt att gå på genomskinligt golv med utsikt över utgrävningar kanske man ska undvika att gå in där eller får man stryka längs med väggarna. Själv tycker jag att det är lite spännande men häller mig gärna in till sidan eller tittar lite hysteriskt upp. På våningarna längre upp var golvet normalt och man kunde förundras över att statyerna hade varit väldigt färgglada en gång i tiden.

Attalos stoa foto Gyllintours

Agora och Attalos stoa väntade vi med att besöka till dagen där på. Trots att det är mäktigt och spännande med gamla byggnader så kan man bli lite mätt på det om det blir för mycket på samma dag. Från Agoran fick vi beundra Partenon från ytterligare ett perspektiv.

Pathenon foto gyllintours

Mat och dryck

Äta bör man annars dör man…. En viktig del av livet är att äta och när man är i andra länder är det spännande att prova lokala maträtter. Jag bokade Athens Small-Group Food Tour på TripAdvisor och trots att vi har varit i Grekland många gånger förut så var mycket av det som vi fick smaka nyheter för oss. Guiden var väldigt engagerad och vi fick smaka mycket olika saker. Mitt sällskap uppskattade mest den andra halvan av turen eftersom den första halvan innehöll mycket sötsaker medan den andra mer mat som meze, skinka, örter och gyros.

frukt och grönsaker gyllintours reseblogg

Museum of illusions

Sista dagen ville vi hitta på något innan det var dags att åka till flygplatsen. Museum of illusions verkade vara kul så vi begav oss dit. På lördagar verkade alla barnfamiljer gå på museum så det var hög ljudnivå inne på museet. Det var kanske inte så stort som jag hade förväntat mig men det innehöll en hel del kul saker att uppleva och vi var väldigt nöjda med att vi hade valt att gå dit.

Eva Gyllin spelar poker med sig själv

Extra natt

På hemvägen märkte vi att vi skulle bli försenade och komma till Sverige mitt i natten. Av erfarenhet har vi lärt oss att det är dumt att sätta sig i bilen och köra hem när man är för trött. Vi bokade en natt på Quality Hotel View redan på flygplatsen i Aten. Hotellet ligger perfekt när man kommer till Hyllie med tåget från Köpenhamn. 

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d