Vi hade checkat in på vårt boende TPC-Dalliance Apts och allting var stängt. När vi frågade en vänlig polis på gatan om han visste var man kunde köpa vatten vinkade han in en av oss på poliskontoret. Efter att vi andra stått undrande utanför en lång stund kommer det ut en lycklig man med fyra småflaskor med vatten i famnen. Det är inte var dag man handlar vatten hos polisen.

Man med vattenflaskor på Gyllintours reseblogg

Portvin

Ruby, Tawny och Pink, innan jag kom till Porto visste jag inte mycket om portvin. Nu kan jag lätt föreställa den behagliga sötman i min mun när jag tänker tillbaka på Porto, inte för sött utan bara mjukt och runt utan att man känner sig sötklibbig i munnen efteråt. Inne i centrala Porto känns det som att var och varannat hus är en vinbar. De andra husen innehåller caféer och ibland någon affär. I den här stan är det med andra ord svårt att missa portvin.  En liten kaka till förmiddagsfikat och ett dricksglas portvin till kaffet är inget som jag brukar ta hemma. På vinbarerna och caféerna är de mästare på att kombinera ihop vilka sorters portvin som passar till ett bakverk eller en bit choklad. Vill man besöka en vinkällare ska man gå över till andra sidan Dourofloden. Där ligger alla stora vinkällarna på rad längs strandpromenaden.

choklad och portvin

cafe med utsikt mot Douro
Portvin och nata

På lagom avstånd för en dagsutflykt ligger Dourodalen, där förhållanden är perfekta för att odla vindruvor till vin. Jag som brukar boka in mina vingårdsbesök själv tyckte att det kändes smidigt att boka ett färdigt paket via Tripadvisor. Det bästa med att ha bokade besök på vingårdar är att man ofta blir så väl omhändertagen. Vin är verkligen ett hantverk och ägarna brinner ofta för sin sak. Som besökare lotsas man in i hela vinprocessen, från vinstock till färdigt vin, innan man överraskas över hur olika vinerna doftar och smakar. Själv gillar jag att gå mellan de gigantiska vinfaten och känna den mycket speciella doften av fermenterade vindruvor. Hela Dourodalen är full av mjuka kullar klädda med vinrankor och genom dalen rinner Dourofloden. Vi njöt av den underbara utsikten trots att vädret var det sämsta sedan mannaminne, enligt vår guide. 

vinodlingar i Dourodalen
en man tappar ut vin ur en vintunna
gyllintours på vinprovning i Dourodalen

UNESCOs världsarvslista

Porto är en fin stad med flera pampiga gamla byggnader. Tyvärr var vi inte inne i så många. När vi tänkte besöka Palacio da Bolsa visade det sig att det var fullbokat eftersom det var väldigt få guidningar på engelska. Vi besökte i alla fall Guldkyrkan och katakomberna som låg intill. Det är en mycket kuperad stad så det finns gott om fina utsiktsplatser och många restauranger och caféer har trevliga uteserveringar med utsikt ner mot Dourofloden. Det finns områden som är med på UNESCOs världsarvslista och även en gammal bokhandel, Livraria Lello. Vi gick aldrig in, tyvärr, eftersom det var så lång kö in till bokhandeln varje gång vi passerade. Det fick vi spara till ett senare tillfälle. För vår del kände vi oss nöjda med att mest strosa omkring i stan, fika på uteserveringar och titta på alla vackra hus med sina kakelbeklädda fasader.

utsikt över Porto
vackert rum på museum
vy över Porto

Vill du läsa mer om Porto så finns det fler bloggar som har skrivit om denna härliga stad. People in the Street är ett exempel på en reseblogg som har ett trevlig inlägg om Porto.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d