När man åker till Budapest tycker jag absolut att man ska köpa med sig lite fina matvaror. Budapest har flera saluhallar och jag älskar att besöka dessa.

i saluhall

1. Paprikapulver

I Ungern kan man köpa flera olika sorters paprikapulver. Det finns söt, stark och rökt paprikapulver. Säkert finns det fler sorter som inte jag känner till. Pulvret är mycket mer smakrikt än vad jag upplever att det är i Sverige. Jag köper alltid med mig mycket hem, både till mig själv och till mina vänner.

paprikapulver

2. Paprika på tub

I Sverige kan man köpa tomatpuré på tub men jag har aldrig sett paprika på tub annat än i Ungern. Det är väldigt bra att använda i kryddsmör eller smaksätta en gryta med. Om man endast reser med handbagage är det viktigt att man tänker på att tuben inte får vara för stor. Jag hade otur att bli av med en stor fin tub vid security-kontrollen en gång.

paprika på tub

3. Korvar

I Budapest kan man köpa en mängd olika goda korvar. På en marknad hittade vi små söta korvar som såg ut som små grisar. Det kanske mest kända märket på korv är Pick. Detta är en hård typ av salami.

korvar som liknar grisar

4. Tokaji

I Ungern finns det ett dessertvin som heter Tokaji. Vinet är gyllene i olika nyanser. Ofta är det ett sött vin men sötman varierar också. Aszú betyder att vinet är sött. Hur många Puttonyos ett vin har ger en vägledning i hur sött det är. 6 Puttonyos är det högsta.

Tokaji

5. Doseringskork till Tokaji

På vissa restauranger kan man få in ett helt litet rullbord med olika sorters Tokaji. För att man ska kunna komma fram till vilken sort som man vill ha kan man få dofta på vinet. Vinet doseras i korken och när man har doftat på det hälls det upp i glaset eller tillbaka i flaskan beroende på vilket val man gjort.

doseringskrok
Booking.com

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: