Med ett skrammel for plåtporten upp. På bardisken stod glasen på rad, förberedda med myntakvistar. Klockan var 10 på morgonen och vi var först av alla. Två mojito, tack! Bartendern skruvade av korken på flaskan och stänkte nonchalant ut den första skvätten i luften. Sedan började han fylla glasen. Han hällde och hällde och vi trodde aldrig att han skulle sluta. Vi hann bara smutta på drinken innan lokalen var full med folk. Alla beställde mojito.

La Bodequita Havanna

Vi var på La Bodeguita i gamla stan i Havanna. Stället är känt för att det sägs att Hemingway brukade dricka mojito där. Jag vet inte hur de var på den tiden men det är den starkaste mojiton som jag någonsin har druckit.

mojito i baren

I Hemingways fotspår

Vi fortsatte till fler ställen som det sägs att Hemingway brukade besöka. Vi passerade Ambos Mundos hotel i gamla Havanna. Där lär han ha bott och mot en liten avgift kan man få kika på hans rum.

Ambos Mundos Hotel

La Floridita är en annan bar som kanske till och med är ännu mer känd på grund av Hemingway. Vid bardisken finns nämligen en staty av honom. Han ser ut att trivas där. På La Floridita ska man dricka frosen Daiquiri, hade jag hört. Så vi gjorde som alla andra och beställde var sin Daiquiri och skålade med Hemingway.

en skål för Hemingway
La Floridita

Hade vi stannat fler dagar i Havanna skulle vi även ha besökt hans tidigare hem, som numera är ett museum. Det ligger en bit utanför Havanna och ska tydligen vara värt ett besök. Vi hade även funderingar på att besöka Cojimar. Där sägs det att Hemingway fick inspiration till att skriva Den gamle och havet.

Centrala Havanna

Det är trevlig att bara strosa runt inne i gamla stan. Vissa kvarter är ganska väl i ordning medan andra är oväntat slitna. Inne vid torget i gamla stan finns Camara Oscura. Det är en uppfinning av Leonardo Da Vinci. Kameran är placerad högt uppe på ett hus vid torget. Med hjälp av kameran kan man se en spegling av vad som händer ute på stan. Kameran vrids runt manuellt med hjälp av rep. Rörliga bilder av stan visas på en skärm som liknar en parabol.

utsikt från huset med camara oscura

När vi kom till Plaza de la Catedral hamnade vi av en händelse in på Palacio del Marques de Arcos. Vi förstod inte riktig var vi hade hamnat men blev omhändertagen av en guide som visade runt oss i huset.

plaza de la Catedral
Palacio del Marques de Arcos

Boende på Casa

Vi valde att bo på Casa Vidal Habana Vieja inne i gamla stan. Att bo på casa är som att bo hemma hos någon. Det var ett ganska enkelt boende men med hade allt vi behövde. De lagade en fantastisk frukost till oss varje morgon. Trappan upp till lägenheten var smal och brant. Det verkar vara vanligt i husen i Havanna. Jag såg liknande trappor i många hus.

trappa i Havanna

Från vårt boende var gångavstånd till det mesta som vi tänkte besöka. Vi bokade boendet genom Booking.com och det fungerade bra.

Booking.com

Central Park

Runt Central Park ligger det många fina byggnader. Där ligger bland annat Great Theatre of Havana och pampiga hotell. Även om man inte bor på hotellet kan man gå upp på takterrassen och besöka baren. Där uppe får man en fin utsikt över stan. Runt parken står många fina gamla bilar parkerade.

vy över Havanna
vintagebil i Havanna
entren till Great theatre of havana

Sammanfattning av resan till Kuba

Vi flög med Finnair från Köpenhamn till Havanna. Vi bodde 3 nätter i Havanna ( Havanna 1, Havanna 2 ) 2 nätter i Viñales (Viñales 1, Viñales 2) 1 natt i Cienfuegos, 3 nätter i Trinidad, 3 nätter på Cayo Santa Maria och 2 nätter i Varadero. På vägen mellan Trinidad och Cayo Santa Maria stannade vi till i Santa Clara. När vi skulle åka från ett boende till ett annat åkte vi med taxi colectivo. Vi bokade bilarna genom våra boenden dagen innan vi skulle åka. Om vi skulle gjort om resan idag så hade vi stannat fler nätter i Vinales och hoppat över att åka till Varadero.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d