Man fick en fin överblick över staden när man gled fram i den nercabbade Amerikanaren. Den ljumma vinden fick lockarna att fladdra. Med solglasögon för ögonen och armbågen på bildörren kändes allt väldigt rätt. Chauffören guidade oss runt i Havanna och stannade vid sevärdheter längs vägen.

inne i amerikanaren
i en nercabbad amerikanare

El Malecon

Det var här den inhemska befolkningen träffas på eftermiddagar och kvällar för att umgås, dricka öl och dansa salsa, åtminstone de som inte hade råd att gå ut, berättade chauffören. Vi passerade den långa strandpromenaden El Malecon. Det var betydlig mycket fler människor än när vi gick där på förmiddagen.

fiskare längs strandpromenade
El Malecon

Callejon de Hamel

Vi kom till en murad port som ledde in till en färgstark gränd. Där fanns väggmålningar och skulpturer. Trots att ytan inte var så stor så rymdes det flera små barer och ett litet dansgolv. Tanken var nog att man skulle bli guidad runt där inne. Eftersom det inte var något inträde så fick de hitta på andra sätt att få in pengar till verksamheten. Mannen som sålde cd-skivor kunde nog se rakt igenom mig för han fick mig att köpa en skiva genom att han sa att pengarna skulle gå till barnen i skolan.

porten till Hamel
skulptur
Callejon de Hamel

Cristobal Colon Cemetery

Den katolska kyrkogården är enormt stor. Åt alla håll ser man kritvita gravstenar, kistor och monument. Vi gick in mot mitten av kyrkogården men sökte hela tiden skugga för att få lite lättnad från den gassande solens hetta. Vi tittade på en grav där det finns en staty med en kvinna som håller sitt lilla barn i famnen. Graven är prydd med blommor.

staty av kvinna med barn i famnen
man som söker skugga
vita gravstenar på kyrkogården

Plaza de la Revolucion

Plaza de la Revolucion är ett stort öppet och ljust torg. Om man ställer sig på torget och vänder sig i olika riktningar kan man se ett högt torn och två avbildningar. Dessa är gjorda till minne av personer som har haft stor betydelse i Kubas historia, José Marti, Che Guevara och Camilo Cienfuegos.

memorial Jose Marti
avbild av Che Guevara
Camilo Cienfuegos

John Lennon Park

I en park i Havanna finns en staty av John Lennon sittande på en parkbänk. Vi kikade på statyn, satte oss på parkbänken och tog några fotografier. Han kändes inte helt bekant. Efter en liten stund kom en person fram och placerade Johns glasögon på statyn. Tydligen har glasögonen en tendens att försvinna.

John Lennon i parken

Gatulivet

Överallt i Havanna kan man höra musik. Både utomhus och inomhus finns det spelande människor. Ibland får man hjälpa till lite och hålla takten med maracas.

gyllintours spelar med gatumusikant

I många parker ser man människor. De spelar inte några instrument utan sitter och surfar på sina mobiler. Man kan köpa kort med internet och gå till en park och surfa lite. Det syns tydligt var man kan göra det.

surfande människor

På vardagar kan man se skolbarnen fylla torgen med friluftsaktiviteter.

skolbarn på torget

Sammanfattning av resan till Kuba

Vi flög med Finnair från Köpenhamn till Havanna. Vi bodde 3 nätter i Havanna ( Havanna 1, Havanna 2 ) 2 nätter i Viñales (Viñales 1, Viñales 2) 1 natt i Cienfuegos, 3 nätter i Trinidad, 3 nätter på Cayo Santa Maria och 2 nätter i Varadero. På vägen mellan Trinidad och Cayo Santa Maria stannade vi till i Santa Clara. När vi skulle åka från ett boende till ett annat åkte vi med taxi colectivo. Vi bokade bilarna genom våra boenden dagen innan vi skulle åka. Om vi skulle gjort om resan idag så hade vi stannat fler nätter i Vinales och hoppat över att åka till Varadero.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d