Kan jag också få en? Jag har också ett barn. De här är jättesvåra att få tag i på Kuba. Den storvuxna mannen bad om att få en liten fingerdocka som jag hade tagit med mig från Sverige. Vi stod framför en mängd fina askar fyllda med dyra cigarrer. Männen i sällskapet hade fördjupat sig i cigarraskarna när min väninna plötsligt sa till mig ”Där är ett barn, har du med dig fingerdockorna?” Jag plockade upp påsen med fingerdockor och gav till det lilla barnet. Helt plötsligt flyttades fokus från cigarrer mot fingerdockor och priset på cigarrerna sjönk.

man med fingerdockor
fingerdockor

Innan vi åkte till Kuba hade vi fått veta att man gärna kunde ta med små presenter från Sverige. Jag tänkte i första hand på barn men även på familjerna som vi skulle bo hos i de olika städerna. Presenterna fick inte ta för mycket plats i resväskorna så det blev mest småsaker. Man blev varm i hjärtat när man såg hur glada de blev. Fingerdockorna tog mycket liten plats så det blev många som kunde få en liten docka. I ett litet rum i Havanna hade en dam en liten butik. På golvet satt en liten pojke. Uppe från vår balkong kunde vi se hur han satt och lekte med sin nya mjuka boll från IKEA.

barn med en mjuk boll

Vissa presenter blev extra lyckade. Vi hade hört att man gärna skulle ta med sig läsglasögon till Kuba. När vi skulle åka taxi till Vinales visade det sig att chauffören inte kunde läsa de små bokstäverna som adressen var skriven med. Vi plockade glatt fram ett par läsglasögon till den tacksamma mannen.

läsglasögon

En annan väldigt lyckad present var solglasögonen från Lensway som min väninna hade tagit med sig. Många av taxichaufförerna saknade solglasögon och de hade stort behov av ett par i det skarpa solskenet. En av chaufförerna blev så lycklig att han viftade med dem glatt hojtande till de andra på parkeringen.

taxichaufför med solglasögon

Till de äldre barnen hade jag köpt små block och färgpennor med tillhörande pennvässare. De passade bra till barnen i familjerna som vi bodde hos.

block och färgpennor

Jag hade också hört att osthyvlar kunde vara en bra present eftersom det är ganska typiskt för Sverige. Jag köpte några från IKEA eftersom jag tyckte att det var kul att de kom från ett svenskt företag. Osthyvlarna delade vi ut till de som lagade frukosten åt oss där vi bodde. På vårt boende i Vinales märkte vi att de hade använt osthyveln till frukosten dagen efter.

osthyvlar

Min väninna hade även tagit med sig badlakan, schampo och sanitetsprodukter. Dessa lämnade hon kvar på rummet när vi åkte vidare. De sista nätterna bodde vi på hotell och då fick städerskorna några presenter också. Vi förstod att vi kanske inte nådde de som hade störst behov men det kändes ändå bra att vi hade tagit med presenter och att de som fick dem verkade glada.

Sammanfattning av resan till Kuba

Vi flög med Finnair från Köpenhamn till Havanna. Vi bodde 3 nätter i Havanna ( Havanna 1, Havanna 2 ) 2 nätter i Viñales (Viñales 1, Viñales 2) 1 natt i Cienfuegos, 3 nätter i Trinidad, 3 nätter på Cayo Santa Maria och 2 nätter i Varadero. På vägen mellan Trinidad och Cayo Santa Maria stannade vi till i Santa Clara. När vi skulle åka från ett boende till ett annat åkte vi med taxi colectivo. Vi bokade bilarna genom våra boenden dagen innan vi skulle åka. Om vi skulle gjort om resan idag så hade vi stannat fler nätter i Vinales och hoppat över att åka till Varadero.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d