Annars har vi en specialdrink här. Den innehåller mandarinjuice och några andra sorters juicer. Sedan får man själv välja hur mycket rom som man vill hälla i sin drink. Vad säger ni? vill ni hellre ha vår specialdrink eller vill ni fortfarande ha öl? frågar mannen bakom bardisken på grottbaren. Vi tar båda…….

specialdrink
Gyllintours häller rom i drink

Vinales valley

Vi checkade in på Casa Yrkenia y Lila på eftermiddagen. Eftersom vi ville utnyttja all tid vi hade i Vinales så vi fick hjälp med att boka en utflykt till tobaksplantage redan samma dag. En chaufför kom och hämtade oss och skjutsade oss en bit bort. Där blev vi omhändertagna av en solbränd man med skinnhatt. Han tog med oss till hästarna som vi skulle rida på.

man med skinnhatt
man som förbereder våra hästar

Jag var den som absolut propsat på att vi skulle rida på hästar i stället för att gå 6 km i den varma eftermiddagshettan. De andra var mer tveksamma men tyckte att det var okej eftersom de sa att hästarna var halvautomatiska. När jag såg de andra rida framför mig såg de väldigt trygga ut i sadeln. Jag däremot hade smått panik hela den första kilometern.

Gyllintours rider i Vinales
Gyllintours rider i Vinales

Det var otroligt vackert under hela ridturen och när jag slappnade av kunde jag njuta av turen. När vi steg av hästryggarna efter 6 km stapplade vi hjulbent ner mot en sjö. Vi satte oss och plaskade med fötterna i vattnet och fick lite naturligt fiskspa. Vi beställde var sin öl och bara njöt av att vara.

sjö i Vinales
Sjö i Vinales
pausar vid sjön

Efter vår lilla paus fick vi träffa en annan man. Han visade och berättade för oss om kaffe- och tobaksodlingarna i dalen. Han lärde oss hur man torkar och fermenterar tobak. Vi fick också titta på hur man rullar en cigarr. Vi var djupt koncentrerade när han lärde oss att röka cigarr och dricka rom.

tobaksodling
man som rullar en cigarr
Gyllintours röker cigarr och dricker rom

Sammanfattning av resan till Kuba

Vi flög med Finnair från Köpenhamn till Havanna. Vi bodde 3 nätter i Havanna ( Havanna 1, Havanna 2 ) 2 nätter i Viñales (Viñales 1, Viñales 2) 1 natt i Cienfuegos, 3 nätter i Trinidad, 3 nätter på Cayo Santa Maria och 2 nätter i Varadero. På vägen mellan Trinidad och Cayo Santa Maria stannade vi till i Santa Clara. När vi skulle åka från ett boende till ett annat åkte vi med taxi colectivo. Vi bokade bilarna genom våra boenden dagen innan vi skulle åka. Om vi skulle gjort om resan idag så hade vi stannat fler nätter i Vinales och hoppat över att åka till Varadero.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d