Här får ni inte ta med er kamera och väska in! Vakternas pondus övertygade oss direkt om att det inte var någon idé att försöka övertala dem. Vi var vid Ches monument. När vi tagit oss upp för trapporna till monumentet upptäckte vi att det var mer människor på baksidan än på framsidan. Nyfikna gick vi bak för att se vad de gjorde där men vi visste egentligen inte om det var en sevärdhet eller bara vägen till toaletten.

Vi valde att dela upp oss och gick in parvis medan de andra fick ha kameror och väskor utanför. Det fanns två olika håll att gå. Eftersom jag inte visste vad jag hade att förvänta mig valde jag slumpmässigt den ena dörren. Stämningen i rummet gick rakt in i hjärtat. Det var ett allvar och lugn som spred sig i kroppen innan man hade hunnit förstå att man klivit rakt in i en vacker gravkammare. Väggarna var klädda fyllda med hjältars namn och en bit in brann en evig låga.

När man gick genom den andra dörren kom man in till ett museum som skildrade Che Guevara liv. Det är ingen tvekan om att Santa Clara är Ches stad.

Efter en stund av allvar var det härligt att se glädjen i några barns fartfyllda försök att åka ”pulka” ner för den bara backen.

Toma del Tren Blindado

Vi gjorde ytterligare ett stopp i Santa Clara. Det var på platsen där man under revolutionen hade fått ett tåg att spåra ur. Minnesplatsen hade tågvagnar som man kunde gå igenom. Vagnarna var inredda med en utställning som gav mycket information om hur soldaterna hade levt och agerat.

Sammanfattning av resan till Kuba

Vi flög med Finnair från Köpenhamn till Havanna. Vi bodde 3 nätter i Havanna ( Havanna 1, Havanna 2 ) 2 nätter i Viñales (Viñales 1, Viñales 2) 1 natt i Cienfuegos, 3 nätter i Trinidad, 3 nätter på Cayo Santa Maria och 2 nätter i Varadero. På vägen mellan Trinidad och Cayo Santa Maria stannade vi till i Santa Clara. När vi skulle åka från ett boende till ett annat åkte vi med taxi colectivo. Vi bokade bilarna genom våra boenden dagen innan vi skulle åka. Om vi skulle gjort om resan idag så hade vi stannat fler nätter i Vinales och hoppat över att åka till Varadero.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d