Mon Dieu, har ni druckit kaffe?! Man kan inte hälla i sig kaffe innan man dricker champagne. Det måste gå minst två timmar innan man dricker champagne. Med uppspärrade ögon började vi räkna timmarna som gått efter frukosten. Lättade konstaterade vi att det måste ha varit mer än två timmar sedan morgonkaffet var uppdrucket. Plötsligt förstod vi varför det var så svårt att hitta något ställe, i den här regionen, som serverade kaffe.

Hautervilles

Från den lilla byn Hautervilles hade man en fantastisk utsikt ut över dalen mer mot floden Marne. Vi besökte Tribaut och det var utan tvekan den vackraste champagne-provningen vi var på. De berättade att inte använde sig av ekfat när de tillverkar sin champagne utan enbart ståltankar.

Mareuil-sur-Ay

Nere vid floden Marne i Mareuil-sur-Ay ligger ett trevligt litet champagnehus. Det heter Marc Herbart. Det var ett av de trevligaste besöken vi gjorde. Deras mycket goda champagne ska börja säljas på systembolaget i december. Vi fick veta att alla har en individuell smak när det gäller champagne. Vissa föredrar champagne gjord på Chardonnay medan andra uppskattar Pinot noir. I vårt sällskap var det väldigt tydligt att vi hade olika tycke och smak.

Chavot-Courcourt

Det var hektiska tider på gårdarna och ute på fälten. Vi blev rekommenderade att åka ut strax utanför Épernay för att få se produktionen av champagne. På fälten var det fullt av glada plockare som hälsade glatt på oss där de kämpade på i den gassande solen.

Le Mesnil-sur-Oger

Har ni möjlighet att besöka Champagne Launois Pére et Fils museum så tycker jag absolut att ni ska göra det. Det var ett fantastiskt museum. Oerhört stort och fullt med saker, allt från vindruvspressar till miniatyrsamhällen skapade av rester från champagnekorkar. Vi fick veta att det tar fyra månader varje år att städa hela museet.

Sammanfattning av resan

Vi flög till Paris och hyrde en bil på flygplatsen och körde till Épernay. Egentligen hade vi tänkt ta tåg dit men ändrade oss valde hyrbil för att vara säkra på att vi kom i tid till flyget på hemvägen. Vi var borta onsdag-söndag och tyckte att vi hann mycket. Vi besökte andra små orter i närområdet. Vi hade kunnat ta tåget till Reims men valde att ta bilen dit så att vi kunde göra stopp på vägen dit. Om vi kommer tillbaka till Champagne kommer vi att hyra cyklar och cykla längs med Marne-floden.

Vi bodde på La Petalerie i Épernay och det var ett bra val. Recensionspoängen är en länk till boendet.

Booking.com

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d