Under första världskriget bodde det folk nere i gångarna. Det fanns både skolor och sjukhus här. Man se att någon har skrivit på väggen. Guiden lyste med sin ficklampa så att vi kunde se den inristade texten.

text på vägg i champagnegång

Vi hade bokat ett besök på Vranken Pommery i Reims och följde med den guidade turen nere i gångarna. Det var ett väldigt stort champagnehus. Överallt var det besökare och det var lite svårt att uppfatta vad guiden sa ibland. Vi hade varit på många champagnehus vid det här laget. Chardonnay, Pinot noir och Pinot meunier, rabblade vi när hon frågade om vi kände till någon druva som man gör champagne av.

nere i Pommerys gångar
Pommery

Vi fick också se på när en man under kunnig ledning fick lära sig att sabrera en flaska champagne.

sabrering

Pommery hade satsat på det konstnärliga och det var konst varvat med champagne i de underjordiska gångarna.

Pommery

Basilikan och Notre Dame

Reims är välförsedd när det gäller kyrkor. Man har både en pampig basilika och en tjusig katedral. Basilikan, Notre Dame och Taupalatset är en del av UNESCOs världsarv.

Basilique Saint-Remi
Basilique Saint-Remi

Solen strålade och vi satte oss ner på en uteservering och beundrade Notre Dame.

NotreDame Reims
NotreDame Reims

Dagens lunch

Plat du jour betyder dagens lunch. Vi gick till en restaurang i Reims som hette Au plat du jour. Där ställde det hela menyn vid bordet innan de tog upp beställningen.

Au plat du jour

Vi hann även med ett besök på Veuve Clicqout innan vi lämnade Reims. Jag förstår att man kallar deras champagne för Gula änkan. Det är inte bara etiketten som är gult utan allt i deras champagnehus gick i gula och orange toner.

Veuve Clicquot
Veuve Clicquot

Sammanfattning av resan

Vi flög till Paris och hyrde en bil på flygplatsen och körde till Épernay. Egentligen hade vi tänkt ta tåg dit men ändrade oss valde hyrbil för att vara säkra på att vi kom i tid till flyget på hemvägen. Vi var borta onsdag-söndag och tyckte att vi hann mycket. Vi besökte andra små orter i närområdet. Vi hade kunnat ta tåget till Reims men valde att ta bilen dit så att vi kunde göra stopp på vägen dit. Om vi kommer tillbaka till Champagne kommer vi att hyra cyklar och cykla längs med Marne-floden.

Vi bodde på La Petalerie i Épernay och det var ett bra val. Recensionspoängen är en länk till boendet.

Booking.com

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: