Om ni lämnar ett kreditkort här så behöver ni bara komma hit när ni vill köpa något att äta eller dricka. Vi hade bokat ett besök på Löyly för att basta i två timmar. Det var ett självklart val när vi var i Finland och trots att det var högsommar så var det kyligt i luften.

Löyly bastu

Löyly bastu

Det fanns bastu, relaxavdelning med en flammande eldstad och ett soldäck med möjlighet att ta ett svalkande dopp i havet. Värmen var behaglig inne i bastun. Det var bara när någon hällde vatten över bastuaggregatet som det välde ut en ångande våg av hetta. När man behövde svalka sig kunde man hälla en hink med iskallt vatten över sig. Jag valde att ta några härliga simtag i havet. Den svala drycken kunde man ta med sig in i bastun. Glasen var fenomenala på att behålla kylan även om man tog med sig dem i bastun.

 

Vi tyckte att vi hann mycket under vår dag i land. Det första vi såg när vi gick från färjan in mot Helsingfors centrum var det stora pariserhjulet. En av korgarna i pariserhjulet innehåller en liten bastu. Om man vill fortsätta på marken kan man kliva av och utnyttja spaavdelningen på marken. Det låter spännande men är nog egentligen inget för mig. Kul idé tycker jag absolut att det är i alla fall.

En liten bit från pariserhjulet och alldeles i närheten av saluhallen låg salutorget, en trevlig liten marknad. Där fanns både lokaltillverkat hantverk och fräscha frukt- och grönsaksstånd. Senare på dagen kunde man även sitta och äta där.

Inne i centrum hittade vi Helsingfors domkyrka. Solen strålade mot de glänsande spirorna och vi kämpade oss upp för de branta trapporna för att komma in och kika även på insidan.

Vi strosade vidare genom Tölöviksparken och Sibeliusparken. På vägen fanns det gott om aktiviteter för både barn och vuxna.

Sibeliusparken

Sibeliusmonumentet

I Sibeliusparken besökte vi Sibeliusmonumentet. Det var en trevlig upplevelse och man kunde uppleva monumentet på många olika sätt.

Sibeliusmonumentet
Sibeliusmonumentet

Efter en händelserik dag var det skönt att komma ombord på färjan igen. Efter en god middag, något gott att dricka i baren, vacker solnedgång, en natts sömn och frukostbuffé var vår lilla minisemester slut.

finsk och svensk tid
kryssning
solnedgång

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d