Jag gillar att ha mål här i livet. Nu när man pratar mycket om hemester, Svemester och staycation tänkte jag att det låg rätt i tiden att besöka de svenska underverken. Sveriges märkvärdigaste byggnadsverk har valts ut som de sju svenska underverken, enligt Wikipedia. Till underverken räknas Öresundsbron, Turning Torso, ringmuren i Visby, Göta kanal, regalskeppet Vasa, Globen och Ishotellet i Jukkasjärvi. Dessa utsågs till Sveriges sju underverk 2007.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet i Jukkasjärvi är känt för att vara världens största hotell av is. Hotellet byggs av is och snö från Torne älv och ser olika ut från år till år. I rummen skapar konstnärer konstverk av is. På våren har hotellet smält ner men nu för tiden kan man bo där året om eftersom man håller en del av hotellet nerkylt. Mer om ishotellet kan man läsa här

Svit med spa-tema på ishotellet i Jukkasjärvi
Svit på ishotellet

Turning Torso

Turning torso

Turning Torso är Sveriges och Nordens högsta skyskrapa, enligt Wikipedia. Den ligger i västra hamnen i Malmö och är 190,4 meter hög. Det sägs att man kan se den från andra sidan av Öresund och även från Helsingborg.  Den är i huvudsak ett bostadshus och invigdes 2005.  

Turning torso i Malmö

Visby ringmur

Visby ringmur

Muren är gjord av kalksten som har brutits i närheten av Visby på Gotland. Man kan gå en härlig promenad längs med muren, promenera genom någon av portarna eller gå upp i ett torn och kika ut över stan. Miljön känns lite sagolikt och man förväntar sig nästan att det ska dyka upp en drake eller en riddare bakom nästa hörn. Många anser att den vackraste delen av muren är vid Nordergravar.

Ringmuren i Visby

Göta kanal

Sluss i Göta kanal

Göta kanal är 190 km lång och har 58 slussar, enligt gotakanal.se. Det är ett av de största byggnadsverk som genomförts i Sverige. På Göta kanal kan man glida fram i någon av båtarna som trafikerar farleden. Vi har åkt en tur från Bergs slussar men har också strosat längs kanalen flertalet gånger bland annat i Söderköping och Motala. Det finns fina cykelvägar längs med kanalen och man kan välja att åka båt den ena sträckan och cykla den andra.

Göta kanal

Regalskeppet Vasa

regalskeppet Vasa

Om man vill se det pampiga skeppet får man åka till Vasamuseet på Djurgården i Stockholm. Vasaskeppet är unikt i världen och är oerhört välbehållet för att vara så gammalt. Eftersom det sjönk redan på sin första färd hade det inte hunnit bli använt och slitet. Det låg sedan under vatten i 333 år innan man lyckades bärga det 1961. Mycket tid och kraft har gått åt att konservera skeppet för att hålla det i gott skick.

Vasaskeppet

Globen

Globen

Globen är världens största sfäriska byggnad, enligt Wikipedia. Officiellt heter den Ericsson Globe och invigdes i Stockholm1989. Om man vill göra något annorlunda kan man åka i en liten bubbla upp till toppen och få en fin utsikt över stan. Trots att jag både har lite höjdskräck och ogillar känslan av att vara instängd, tyckte att detta var en kul upplevelse.

utsikt från Globen

Öresundsbron

Jag minns att mamma ville att vi skulle åka ut och titta på när de höll på att bygga Öresundsbron. Det var en kall och oerhört blåsig dag. När vi kom ut till Lernacken var vindarna väldigt kraftiga, så kraftiga att en äldre dam blåste kull. Jag höll mina små flickor hårt i handen så att de inte skulle blåsa iväg. Nu är Öresundsbron en lång fast förbindelse över och under Öresund mellan Malmö och Köpenhamn. Den öppnade 1 juli 2000, enligt Wikipedia.  

Trots att jag har åkt över bron ett antal gånger så hittar jag inga bilder på min hårddisk, så……..Bilder kommer så småningom.

 

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: