Jag hade nog inte så höga förväntningar på det peruanska köket men maten och drycken var riktigt god. När vi kom till andra länder i Sydamerika var det den peruanska maten och drycken som man hänvisade till även där.

Pisco sour

Pisco sour är en läskande dryck som innehåller Pisco, lime-juice och sockerlag. Drinken är toppad med lent skum. Pisco är en spritdryck gjord av druvor.

pisco sour

Chicha morada

Chicha morada är en dryck gjord på svart majs. Det är smaksatt med kanel och lime och påminner lite om saftglögg. Det är en av de vanligaste dryckerna i Peru.

chicha morada

Inca cola

Inca cola är en kolsyrad gul dryck. Den är ganska läskande men innehåller säkert en hel del socker.

inka cola

Ceviche

Ceviche är färsk fisk, och ibland även skaldjur, som marineras med bland annat limejuice och chili. Den godaste åt vi på en Cevicheria som hade specialiserat sig på att göra ceviche.

Ceviche med vit majs och sötpotatis

Avokado – palta

En vanlig frukost i Peru är en smörgås med avokado. Avokadon som vi smakade var fantastiskt len och god. Man tar skivad avokado och mosar på sin smörgås. Jag piffade till min med tomatskivor och silverlök också. I Peru kallar man avokado för palta.

Smörgås med avokado

Min stora favorit till frukost var hemgjorda nachos med guacamole och pico de Gallo.

Hemgjorda nachos med guacamole och pico de Gallo

Quinoa

Quinoa är vanlig ingrediens i maten i Peru. Man kan se det t ex i degen till empanada, i paneringar av fisk och i sallader. Quinoasoppa kan man se på bilden.

Quinoasoppa

Man kunde också få quinoa i efterrätter. I Cusco åt vi creme brulée med quinoa.

creme brulée med quinoa

Empanada

Om man bara är sugen på något litet kan empanada passa bra. De kan ha lite olika fyllningar men kött eller ost-fyllning är vanligt. De man ser på bilden är ostfyllda och har quinoa i degen. Vi åt dem vid marknaden i Pisaq

Empanada med quinoa

Coca

Coca-te är lika vanligt förekommande som kaffe är i Sverige. Man får det som välkomstdryck på hotell, på utflykter och på lunchbufféer. Coca-blad, coca-te och coca-karameller används för att minska problemen man får av att vara på hög höjd. Det lär öka syreupptagningen och är lite uppiggande.

Coca-te

Potatis

I Peru äter man mycket potatis och man har oändligt många olika sorters potatis. Vi fick Någon form av potatis till nästan all mat som vi åt i Peru till och med när vi fick ris till maten.

olika potatissorter i Peru

Kyckling

Man äter ofta kyckling i Peru. Vi åt kyckling några gånger och den var väldigt saftig och smakrik.

Kyckling på en lokal snabbmatskedja i Lima

Lomo saltado

En vanlig gryta i Peru är lomo saltado. Vi åt det flera gånger. Några av gångerna var den gjord på alpackakött

lomo saltado

Marsvin

Marsvin ska tydligen vara en vanlig maträtt i Peru. Vi åt det aldrig men vi körde igenom en by I heliga dalen som hade specialiserat sig på att grilla marsvin. Utanför varje restaurang såg man stora skyltar med marsvin.

Majs

Majs odlas mycket i Peru. Det finns majs i många olika färger och man har olika användningsområden till de olika sorterna. Till maten serverades ofta stora vita majskorn. Svart majs används enbart för tillverkning av drycken chicha morada.

majssorter

Vi blev ofta serverade vit majs. Vi fick det som tillbehör till ceviche, som förrätt med en sås och vit majs med ost.

Vit majs till förrätt
Vit majs med ost

Kakao-te

När man har fermenterat kakaobönorna och separerat skalet från bönorna kan man använda skalet till att brygga te. Smaken var väldigt mild och de hade sötat teet kraftigt.

Kaffe med choklad

Peru tillverkar choklad med väldigt hög kvalitet. Om man blandar choklad med kaffe får man en god varm dryck

Sammanfattning av resan till Peru

Vi bokade en resa till Sydamerika genom Inca-tours i Malmö. Vår första etapp på resan var Peru. Vi landade i Lima och sov två nätter där innan vi fortsatte till Cusco. I Cusco hade vi tre nätter totalt på samma hotell (två före heliga dalen och en efter). På vägen från Cusco till Machu Picchu stannade vi en natt i heliga dalen. Efter vår sista natt i Cusco fortsatte vi med en av världens vackraste tågresor till Puno vid Titicaca-sjön. De två nätterna där blev våra sista i Peru innan vi fortsatte vidare till Chile.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d