Välkommen till mitt kontor, sa han leende och sträckte ut armarna mot den hisnande utsikten. Vi hade tur med vädret. Solen strålade ner mot de gamla ruinerna trots att molnen bäddade in bergstopparna i en dramatisk gråskala. Våra nyinköpta regnjackor låg nerpackade i ryggsäckarna under hela besöket.

På guidad tur i Machu Picchu

Vi kom i nästan för god tid till tåget. Vi visade upp vår biljett och fick veta att det inte var vårt tåg som stod på stationen. Vi väntade och väntade. Tåget byttes ut och de trixades mycket med ett tåg. Eftersom det var fel nummer på loket var övertygade om att det inte var vårt tåg utan njöt av solens strålar och tittade på människorna som passerade. När klockan ringde och tiden var inne för att vårt tåg skulle gå konstaterade vi att något var fel. Vi gick fram till tågpersonalen och blev påskyndade att stiga ombord. Tåget körde så fort vi kommit ombord. Jag höll på att missa mitt viktigaste mål för hela resan. Jag var ju där för att besöka ett av de sju nya underverken.

Perurail

När vi väl hade kommit till ro på tåget kunde vi njuta av resan. Ett vackert landskap passerade utan för fönstret. Genom takfönstren kunde man se bergstopparna som var för höga för sidofönstren. Vi serverades dryck och ur högtalarna strömmade information om området.

Takfönster på Perurail

Mitt mål har länge varit att besöka alla de sju nya underverken och äntligen var vi i Machu Picchu. Jag hade höga förväntningar redan innan vi kom till Peru och under dagarna i Cusco och Heliga dalen byggdes förväntningarna upp mer och mer för varje dag. Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Vi blev helt betagna, som en förälskelse eller kanske en religiös upplevelse.

Moln över bergstopparna runt Machu Picchu
Fågel som svävar över Machu Picchu

Vi hade turen att få fantastiska guider med gedigen kunskap på våra guidade turer i i Cusco, Heliga dalen och Machu Picchu. Att Inca-folket var oerhört skickliga och hade mycket kunniga arkitekter var det ingen tvekan om. Vi mätte lutningen på de perfekt placerade stenblocken med våra mobiler och förundrades över hur de med dåvarande teknik hade lyckats så bra.

En del av den stenlagda Inka-leden

Machu Picchu var en utbildningsort för de högre utbildningarna. Där bodde man tillfälligt för att studera. Man vet inte vad staden hette på den tiden utan har fått ge platsen ett nytt namn. De studerade solen, stjärnorna och månen. Man använde sig av vattenspeglar för att man skulle kunna titta indirekt på solen. Vattenspeglarna var placerade i ett vindstilla utrymme för att inte vinden skulle krusa vattenytan.

Vattenspeglar i Machu Picchu

Guiden berättade att man offrade saker som t ex koka-blad innan man gick upp till staden precis som vi idag betalar för att komma dit. Vi skämtade och sa att vi hade betalat extra för att få fint väder. Vi passerade en mur med utstickande stenar. Detta var dåtidens Inka-hiss, sa guiden med glimten i ögat.

Inka-hiss I Machu Picchu

Det började bli glest med besökare när vi gick mot utgången. Jag vände mig om några gånger och tittade tillbaka mot den gamla staden.

Machu Picchu
Machu Picchu-stämpel i passet

Sammanfattning av resan i Peru

Vi bokade en resa till Sydamerika genom Inca-tours i Malmö. Vår första etapp på resan var Peru. Vi landade i Lima och sov två nätter där innan vi fortsatte till Cusco. I Cusco hade vi tre nätter totalt på samma hotell (två före heliga dalen och en efter). På vägen från Cusco till Machu Picchu stannade vi en natt i heliga dalen. Efter vår sista natt i Cusco fortsatte vi med en av världens vackraste tågresor till Puno vid Titicaca-sjön. De två nätterna där blev våra sista i Peru innan vi fortsatte vidare till Chile.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: