Vi hälsade glatt igenkännande på passagerarna i minibussen. De flesta hade varit på samma utflykt som vi i Cusco dagen innan. I dag var det dags för den heliga dalen.

Heliga dalen

Awana Kancha

”Först ska vi besöka kvinnornas paradis”, sa guiden, när bussen stannade strax utanför Cusco. Vi gick in mellan husen och passerade färgglada härvor av garn och stannade vid ett bord med små keramikskålar. Skålarna innehöll olika naturliga färgämnen.

Växtfärgning av alpacka-garn
Alpacka-garn

Vi befann oss på en gård där man födde upp alpaca och Vicuña. De vackra garnerna kom från djuren på gården.

Alpacka

Det finns få naturligt svarta alpackor. Därför är det väldigt dyrt med naturligt svart garn.

Alpacka

Kunskapen runt alpaca-ull lärdes ut på gården.

Awana Kancha

Pisaq

Inka-folket hade mycket skickliga ingenjörer. De byggde funktionella och hållbara terasser med hjälp kunskapen från astronomi och arkitektur. Terasserna var alltid vända åt optimalt håll beroende på användningsområde och årstid.

Heliga dalen

För att regn och smältvatten skulle hålla jorden fuktig lät Inka-folket vattnet passera långsamt i terasserna genom kanaler i stenarna.

Före lunch hann vi även med ett kort besök vid marknaden i Pisaq.

Marknaden i Pisaq

Ollantaytambo

Dagen gick lite i alpackans spår. På vägen till Ollantaytambo stannade vi vid en bufférestaurang. Där fick vi möjlighet att smaka på rätter med alpacka-kött i. Alpacka-carpaccio var riktigt gott.

Bufférestaurang i Heliga dalen

Vi åt lunch på altanen med en färgsprakande trädgård runt oss. I en blommande buske flög en liten kolibri runt och sög nektar.

Kolibri

Den sista levande Inka-byn

Vi stod vid en liten marknad i Ollantaytambo, den sista levande Inka-byn, enligt guiden. Framför oss var en bergskulle med oändligt många trappsteg. Vi såg hur folk kämpade sig upp mot toppen. När guiden sa att vi skulle gå upp till solens tempel småskrattade vi lite åt honom. Vi började känna oss lite möra och trodde att han skämtade. Tänk så fel vi hade.

Solens tempel i Ollantaytambo

När man är högt över havet fungerar inte kroppen som den brukar göra på lägre höjd. När man börjar gå tar man i för mycket. Hjärtat börjar bulta, man blir andfådd och man får lite värk i bröstet efter några få meter. Det kändes som att vi hade katastrofal kondition och vi kände oss riktigt gamla och skröpliga. Som tur är var vår guide väldigt förstående och gjorde täta stopp och berättade intressanta saker tills vi hade hämtat andan.

Casa Andina Premium Valle Sagrado

Efter vårt besök i solens tempel var det skönt att bli avsläppt vid hotellet i Heliga dalen. Personalen på hotellet var väldigt intresserade av oss. Vi var de första svenskarna på 6 månader som varit där. Vi njöt av lugnet och den vackra miljön. Här hade vi kunnat stanna i många dagar.

Sammanfattning av resan till Peru

Vi bokade en resa till Sydamerika genom Inca-tours i Malmö. Vår första etapp på resan var Peru. Vi landade i Lima och sov två nätter där innan vi fortsatte till Cusco. I Cusco hade vi tre nätter totalt på samma hotell (två före heliga dalen och en efter). På vägen från Cusco till Machu Picchu stannade vi en natt i heliga dalen. Efter vår sista natt i Cusco fortsatte vi med en av världens vackraste tågresor till Puno vid Titicaca-sjön. De två nätterna där blev våra sista i Peru innan vi fortsatte vidare till Chile.

1 kommentar

  1. […] där innan vi fortsatte till Cusco. I Cusco hade vi tre nätter totalt på samma hotell (två före heliga dalen och en efter). På vägen från Cusco till Machu Picchu stannade vi en natt i heliga dalen. Efter […]

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d