Kvällens solstrålar lyste klart över Plaza De Armas där aktiviteterna var i full gång. Vi satt på stentrappan till katedralen och tittade ner på ungdomarnas dans. Vi förundrades över hur i all sin dag de orkade. De verkade outtröttliga och själv kunde vi nästan inte gå utan att bli andfådda i den tunna luften. Det var skönt att bara sitta där i solen och känna värmen från den uppvärmda stentrappan.

Cusco cathedral
Plaza De Armas

”På söndag kl 10 ska ni gå till torget. Alla samlas där och så hissas flaggan.” Det var guiden som gav oss lite information om orten när vi hade landat efter den vackra inflygningen till Cusco.

Inflygning över Cusco

Vi strosade sakta till torget och satte oss på den sköna stentrappan igen. Körsång strömmade ut från katedralens portar. Vi tittade på människorna som rörde sig på torget och flaggorna som rörde sig sakta i vinden. Att ta det lugnt skulle vara ett bra sätt att slippa höjdsjuka. Det tar på krafterna att vara på 3 400 meters höjd över havet.

Plaza De Armas, Cusco

Lite coca-te på ett fik fungerade också bra. Vi hade hört att coca-blad ökade syreupptagningen och skulle underlätta när man är på hög höjd.

Rundtur i Cusco

I Cusco märktes Inka-kulturen väldigt tydligt. Vår guide berättade med mycket stolthet i rösten om hur skickligt Inka-folket var. Vi började rundturen inne i den stora katedralen vid Plaza de armas. Katedralen var byggd ovanpå ett Inka-tempel och man ger fortfarande offergåvor där inne. I de kristna målningarna fanns många lokala detaljer.

Cusco katedral

Vi fortsatte till regnbågens och ljusets tempel, Coricancha. I gräset utanför kunde man se Inka-folkets symboler, kondoren, puman och ormen.

Qoricancha

Inka-folkets arkitekter var verkligen grymt skickliga. Guiden visade hur måtten stämde exakt på de olika stenarna. Vi försökte också pressa in ett papper mellan de perfekt placerade stenarna utan att lyckas. Att få stenarna så perfekta är svårt t o m med dagens välutvecklade instrument och verktyg.

Inka-folkets perfekta stenar
Inka-folkets perfekta stenar

Den guidade stadsrundturen fortsatte med buss. Vi åkte upp till ett gammalt tempel, Sacsayhuamán, som låg på en höjd över Cusco. Där uppe fanns även en Jesusstaty som blickade övervakande ut över staden.

Sacsayhuamán och Kristus som vakar över Cusco

Moder jords tempel

Vi gick i zickzack i en gång ner till en liten grotta. Trots att man hela tiden städar på det lilla offeraltaret i grottan så kan man alltid hitta minst tre coca-blad som någon har offrat till gudarna.

Zickzack-gång ner till moder jords tempel, Q’enqo

I närheten av Tambomachay följde vi en väg som var kantad av nakenträd. Nakenträden tappar sin bark. Barken använder man till att färga alpackagarn med. Vi var på väg till vattnets tempel. Vattnet sipprade från tre små fall. Antalet tre var magiskt för Inka-folket och även idag har man ceremonier på platsen.

Nakenträd vid Tambomachay
Vattnets tempel utanför Cusco

Sammanfattning av resan till Peru

Vi bokade en resa till Sydamerika genom Inca-tours i Malmö. Vår första etapp på resan var Peru. Vi landade i Lima och sov två nätter där innan vi fortsatte till Cusco. I Cusco hade vi tre nätter totalt på samma hotell (två före heliga dalen och en efter). På vägen från Cusco till Machu Picchu stannade vi en natt i heliga dalen. Efter vår sista natt i Cusco fortsatte vi med en av världens vackraste tågresor till Puno vid Titicaca-sjön. De två nätterna där blev våra sista i Peru innan vi fortsatte vidare till Chile.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: