Vi tyckte mycket om det mesta av vad vi såg av Lima. Under vårt korta besök hann vi tyvärr bara besöka Miraflores och gamla stan. Båda dessa var väldigt trevliga områden. MEN….

11 miljoner invånare i en stad som inte har någon tunnelbana eller annat sätt att transportera sig mellan den 43 distrikten än med bil och buss, hur är det ens möjligt att förflytta sig? Tack och lov så märktes det inte annat än just när man skulle åka från en del till en annan i staden. Inne i Miraflores, där vi bodde, och inne i gamla stan var det väldigt lugnt. När vi frågade varför de inte hade någon Metro fick vi veta att berggrunden var sandsten och alldeles för mjuk för att lita på. Jag hoppas att de hittar något bra alternativ för trafiken var helt galen och om man vill se mycket av staden vill man inte lägga så mycket tid på bilköer.

Parque del Amor i Miraflores

Gaudi-inspirerad utsmyckning

Parque del Amor ligger i Miraflores med en härlig vy över Stilla havet. Jag är glad för att vi besökte parken och nästa gång vill vi även utforska området nere vid vattnet. Både i parken och inne i gamla stan kunde man se utsmyckningar som var inspirerade av Gaudis mästerverk.

Gaudí-inspirerat konstverk i parque del Amor i Miraflores
Gaudí-inspirerat hus i gamla stan

UNESCOs världsarv

Inne i gamla stan fanns det många hus med vackra träbalkonger. Guiden berättade för oss att märket på fasaden står för att egendomen är kulturellt skyddad av UNESCO.

Träbalkong i Lima
Träbalkonger i Lima
Kulturellt skyddad egendom

Santo Domingo kloster och kyrka

Det största lugnet mötte oss i Santo Domingos kloster. Det var en väldigt vacker och välbevarad plats. I valven fanns vackra målningar och det fanns ett tjusigt gammalt bibliotek.

Santo Domingo
Det gamla biblioteket i Santo Domingo

Vi passerade kyrkan på väg till klocktornet och fick betrakta den lite från ovan. Efter några varv upp för trapporna i klocktornet kände vi inget behov av att gå ända upp. Jag tyckte att guiden verkade lite nöjd med vårt beslut.

Santo Domingo
Klocktornet i Santo Domingo

Huaca Pullana

Inne i Miraflores stannade vi vid en fascinerande gammal pyramid. Guiden berättade att den hade varit dold under många år och att barn lekte uppe på kullen utan att veta att det fanns en gammal pyramid under jorden. Man arbetade med att restaurera den och vi såg en man, högt uppe på toppen, slita i den gassande solen.

Huaca Pullana, tempel

Chokladmuseum

Guiden ledde in oss i ett chokladmuseum. Det liknade mest en butik men de hade information om kakao och provsmakning av olika produkter. Peruansk choklad har en väldigt hög kvalité. Det var nytt för mig att man fermenterar kakaobönorna innan man kan använda dem. Vi smakade på kakao-te och 100% choklad. Inga favoriter hos mig kanske men kul att prova något nytt.

Chokladmuseum
Kakaobönor på Choco museo

Vaktavlösning på Presidentpalatset

Utanför Perus palats och presidentens residens var det vaktavlösning. Vi kikade en stund och gick sedan vidare. När vi passerade huset en stund senare hade vi turen att se en hel orkester marschera ut på torget. Som gammal medlem i en musikkår blev jag varm i hjärtat och tvungen att stanna för att filma en stund.

Perus palats och presidentens residens

O’Higgins tillfälliga konstutställningar

Guiden ledde oss in i ett hus i gamla stan.inne i huset fanns det utställningar med vackra kläder. På ovanvåningen fanns en tillfällig utställning med krubbor. Det var verkligen ovanliga och vi hade möjligheten att rösta på den krubban som vi tyckte bäst om.

Krubba på konstutställning i Lima
Krubba på konstutställning i Lima

Shopping

I Miraflores finns ett gigantiskt område med flera marknader. Vi gick igenom Inka plaza och Indian market. Det fanns konstverk, mycket som var gjort av alpacka och många t-skirt med skämtsamma tryck som hade Inka-anknytning. Vi strosade mest omkring men till slut så föll jag för ett litet gosedjur som var gjort av baby-alpacka. Det var så oerhört mjukt och fluffigt och liknade på picken vår hund därhemma så jag kunde inte motstå inköpet. Trots mannens protester släpade vi sedan runt på denna lilla alpackapudel i resväskan en hel månad.

Marknadsområde i Miraflores i Lima

Matställen

Många matställen i världen lägger till en ändelse efter maträtten t ex pizza blir pizzeria. Nya namn för mig var cevicheria, ett ställe som serverar ceviche och sangucheria som serverar sandwich. Vår guide berättade att man inte kunde uttala sandwich så därför blev det sangucheria i stället.

Sangucheria i Miraflores
Cevicheria med underbar ceviche

Sammanfattning av resan till Peru

Vi bokade en resa till Sydamerika genom Inca-tours i Malmö. Vår första etapp på resan var Peru. Vi landade i Lima och sov två nätter där innan vi fortsatte till Cusco. I Cusco hade vi tre nätter totalt på samma hotell (två före heliga dalen och en efter). På vägen från Cusco till Machu Picchu stannade vi en natt i heliga dalen. Efter vår sista natt i Cusco fortsatte vi med en av världens vackraste tågresor till Puno vid Titicaca-sjön. De två nätterna där blev våra sista i Peru innan vi fortsatte vidare till Chile.

1 kommentar

  1. […] resa till Sydamerika genom Inca-tours i Malmö. Vår första etapp på resan var Peru. Vi landade i Lima och sov två nätter där innan vi fortsatte till Cusco. I Cusco hade vi tre nätter totalt på […]

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: