”Har ni ätit frukost? Bra, svarade hon på våra instämmande nickningar, annars skulle ni bli fulla. Ni kommer att få prova väldigt mycket vin idag.” Det stämde bra. Före lunch hade vi fått prova 10 olika sorters vin, mest rött men även rosé, vitt och dessertvin. Vi som hade varit nyktra i stort sett hela resan i Peru tog igen det i Argentina.

Vinprovning på Domino del Plata Winery

Argentina är kända för sina fina viner. Vi var väldigt positivt överraskade över deras fina vingårdar och goda viner. Mest kända är de för sina viner gjorda på Malbeck.

vinprovning på Achaval Ferrer

Mat och dryck

En typisk middag i Argentina består av kött, sallad och en flaska Malbeck, menade vår guide. Vi åt riktigt fint kött under våra dagar i landet. Det godaste köttet var kolgrillat.

Kolgrill inne i restaurangen
Grillat kött och grillade grönsaker med ett glas Malbeck

Till köttet blev man oftast serverad några skålar med salsa. Ofta var det salsa criolla, hackad lök, tomat och pepparfrukt, och chimichurri, persilja, vitlök, olja, vinäger och chili.

Argentina är känt för sina otroliga grillfester, asado. Vid en asado serveras grillade korvar och grillat kött i mängder. Rätter erbjuds så länge man orkar äta. Till maten serveras men ett gott vin. Vi satt ute i den fina trädgården och hade inte riktigt förstått hur mycket mat vi skulle få.

Snart blir det asado

För den som hellre dricker öl än vin finns det även små bryggerier som erbjuder ölprovning. Vi valde ut några sorter som vi ville prova och beställde sedan in ett större glas av den sorten som vi ville ha mer av.

ölprovning på Antares i Mendoza

En kanna sangria kan vara svalkande och god i hettan. Efter en promenad passade det bra oss med lite plock och sangria.

en svalkande kanna sangria
dipp och friterade räkor

Sötsaker

Om man gillar sötsaker har man lätt för att tillfredsställa sitt sötsug. Man kan få kakor och sötsaker från morgon till kväll. Jag fick smak för dulche de leche som i Sverige kallas karamelliserad mjölk. Dulche de leche smakar som kola och används flitigt i Argentina. Vi fick den på frukostbuffén, på kakor, i glass och till efterrätter.

bakverk med dulche de leche
glass smaksatt med dulche de leche
creme caramel med dulche de leche

Sammanfattning av vår resa i Argentina

Vi kom med buss från Chile till Mendoza genom Anderna. I Mendoza bodde vi i tre nätter innan vi fortsatte till Buenos Aires. Inne i Buenos Aires sov vi tre nätter och den fjärde natten sov vi över på Estancia El Umbo på Pampas. Den sista etappen på vår vistelse i Argentina var vid Iguazu-fallen där vi stannade tre nätter innan vi fortsatte till Brasilien. Mer om mat och dryck i Argentina kan man läsa här. Vi skulle gärna åka tillbaka till Argentina och besöka fler vingårdar.

2 kommentarer

  1. Men åh vad mysigt!
    Jag älskar att åka på olika typer av provningar, försöker att hitta det på så många ställen som möjligt när vi är ute och reser 🙂
    Min favorit än så länge är nog Gin provningen i Edinburgh 🙂

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d