”Hon kallas drottningen och var den första kvinnan i Argentina som hade en egen vingård. Susana Balbo var bara 20 år när hon startade sin verksamhet.” Det märktes att vår värdinna var stolt över sin chef. ”Susana har åkt runt mycket i världen och fått inspiration från andra vingårdar. Det var vi som var först med glaskorkarna”

Susana Balbos viner

Dominio del Plata Winery

Det märktes att man strävade efter att utveckla verksamheten och vinet som man tillverkade. Vi har varit på en hel del vingårdar och det här är ett ställe som verkligen sticker ut. Man hade en ovanlig form på sina tunnor t ex. Tunnorna såg ut som stora ägg. När vinet förvaras där inne rör det sig runt efter äggets form.

betongtunnor för vin i form av ägg

Efter den väldigt fina och intressanta vingårdsvandringen fick vi gå ner i vinkällaren och prova deras goda viner. Eftersom vi nyligen hade kommit från Chile och inte vant oss vid valutan impulsköpte vi en mycket dyr flaska med ett väldigt gott vin. Inte förrän vi hade skyndat iväg till nästa vingård förstod vi hur mycket den kostade. Flaskan skulle sedan varsamt nedpackad följa med oss några veckor i våra redan fulla resväskor.

vinkällaren på Dominio del Plata Winery
Susana Balbos goda viner

Achaval Ferrer

Vingårdar ligger ofta väldigt vackert och det gjorde även denna. Eftersom sällskapet hade väntat på att vi skulle komma så gick vi direkt in i rummet där vinprovningen skulle äga rum.

Vi fick vara med om en ganska ovanlig provning på den här vingården. Värdinnan beskrev vinerna på ett otroligt underhållande sätt. Hon hade fantastiska liknelser när hon berättade om vinerna. Vi fick bland annat smaka på en häftig tonåring, en gammal dam som ville ta en paus och vila lite och en kvinna som man blir glad av när hon kommer in i rummet och ledsen när hon försvinner.

Vinprovning på Achaval Ferrer

Vi tyckte mycket om vinerna och vingårdarna i Mendoza. Vi hade en dag ledigt och var sugna på att besöka fler gårdar. Tyvärr var det fel veckodag. På måndagar är vingårdarna stängda för besök.

vinkorkar på Achaval Ferrer

Anderna

Mendoza ligger vackert vid kanten av Anderna. I Mendoza har man närmre till kusten i Chile än Argentinas egen kust. Vi åkte i en mycket bekväm buss från Santiago de Chile till Mendoza. Under tiden kunde man titta på filmen som spelades upp på tv-skärmen. Själv valde jag att titta ut genom panoramafönstret. Det spelades upp en stillsam naturfilm där ute.

I Argentina var man orolig för klimatet, precis som på många andra ställen i världen. Det är extremt torrt i vissa områden och temperaturer överstiger det normala. Vi passerade en stor vattenmanifestation i Mendoza.

Mercado Central

Min familj vet att jag älskar att gå på saluhallar. Även i Mendoza fanns det en saluhall. Det fanns färgglada grönsaker och frukter, söta bakverk och köttdiskar med hela djur hängandes. Jag fascinerades av en ölkran som hängde i luften och såg ut att hälla upp öl. Vi förvånades av den kvävande hettan där inne och gick ganska snart ut igen.

Mercado Central i Mendoza
Mercado Central i Mendoza

Sommarhetta

Det var verkligen väldigt varmt i Mendoza. Till och med på kvällen var det riktig hetta i luften. Jag är glad för att vi hade en takpool på hotellet och använde den flera gånger. Vi uppskattade också att de hade små microbryggerier med provsmakning av öl. Det krävs mycket vätska i värmen. Vi trotsade värmen och satte oss på uteserveringar trots att de erbjöd luftkonditionering inomhus. På Antares valde man ut några ölsorter som man ville prova.

Takpool på AmerianExecutive mendoza Hotel
ölprovning på Antares i Mendoza

Bästa maten i Mendoza

Vi åt väldigt god mat överlag i Mendoza men det var ett ställe som stack ut. Det hette Azafran. Jag hade sett att det hade fått goda recensioner och var lite sugen på att gå dit. Vi försökte tre gånger innan vi fick bord där och var på väg att ge upp. När vi väl fick ett bord trodde vi nästan inte att det var sant. Det var väl värt ett besök. Vi valde en avsmakningsmeny där de hade kombinerat maträtter med lämpligt vin. Till vår meny fick vi genomgående Ruca Malen-vin. Allt var en njutning och vi fick en väldigt fin avslutning på vår vistelse i Mendoza.

Avsmakningsmeny på Azafran i Mendoza

Sammanfattning av resan i Argentina

Vi kom med buss från Chile till Mendoza genom Anderna. I Mendoza bodde vi i tre nätter innan vi fortsatte till Buenos Aires. Inne i Buenos Aires sov vi tre nätter och den fjärde natten sov vi över på Estancia El Umbo på Pampas. Den sista etappen på vår vistelse i Argentina var vid Iguazu-fallen där vi stannade tre nätter innan vi fortsatte till Brasilien. Mer om mat och dryck i Argentina kan man läsa här. Vi skulle gärna åka tillbaka till Argentina och besöka fler vingårdar.

3 kommentarer

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: