Buenos Aires är verkligen en grön stad. Enligt vår guide är det den grönaste staden med flest träd i SydAmerika. Det stämde väl in på vår bild av staden. Vi gick från park till park när vi strosade runt. Det fanns parker och stora grönområden längs hela vår väg.

Plaza Bartolome Mitre i Buenos Aires
park i Recoleta

På många ställen fanns helt fantastiska träd med gigantiska synliga rötter och enorma trädkronor. I Recoleta finns en staty där Atlas bär en av de tunga grenarna på sina axlar.

Fantastiska trädrötter i Buenos Aires
Altas bär upp en gigantisk gren i Recoleta

Gatlyktorna fångade också vår uppmärksamhet. De såg nästan ut att kunna platsa i en fantasy-film.

I närheten av den pampiga universitetsbyggnaden finns en park med en enorm blomma gjord av stål, Floralis Generica. Tidigare öppnade och stängde den sina kronblad vid gryning och skymning. Nu för tiden har man valt att ha den fast i ett läge för att göra den mer säker.

Floralis Generica
Floralis Generica

vilda papegojor vid Floralis Generica

Det finns även en stor fin japansk trädgård i Buenos Aires, Jardin Japones.

japansk trädgård i Buenos Aires
Jardin Japones

Plaza de Mayo

”President palatset, Casa Rosada, målades från början med blod blandat med kalk.” Guiden på cityturen fick allas uppmärksamhet. ”Nu för tiden använder man vanlig färg,” fortsatte han. ”De använde huset när man spelade in filmen om Evita Peron. Madonna stod på balkongen och sjöng, Dont cry for me Argentina”

Casa Rosada vid Plaza de Mayo

Vi började cityturen vid Plaza de Mayo där presidentpalatset, Casa Rosada, ligger. Vid torget ligger också en katedral. Det var i den katedralen som den nuvarande påven tidigare höll sina predikningar som ärkebiskop.

Katedral Metropolitan vid Plaza de Mayo

La Boca

I La Boca är fotboll stort. Maradona är nog den mest kända fotbollsspelaren som har spelat i Boca juniors. Lagets färger är blått och gult. Vi körde genom ett område där allt i området var målat i blått och gult. Enligt guiden valde man färgerna från ett svenska fartyg i början av 1900-talet.

Boca Juniors

På en balkong i turistområdet i La Boca har man placerat statyer av tre kända profiler i Argentina; Evita, Maradona och Carlos Gardel.

La Boca

Det är gott om turister på dagarna men man ska inte åka till La Boca på kvällen. På dagarna ser poliserna till att det är tryggt för turisterna men på kvällen kan det vara farlig att vistas där, sägs det.

La Boca

Området La Boca är känt för att vara tangons centrum. I det färgglada området kan man se tangodansande par överallt på gator och serveringar.

Buenos Aires ligger vid Rio de la Plata. Enligt guiden är Rio de la Plata den bredaste floden i världen. Själv tänker jag mest på Evert Taubes, Fritiof och Carmencita. ”……den ligger inte långt från Rio de la Plata, nästan i kanten av den blåa Atlanten och med Pampas bakom sig många hundra mil. Dit kom jag ridande en afton i april, för jag ville dansa tango….” I La Boca hade man målat ett kul mönster av färgglada gatstenar längs med vattnet.

Tango-show

När man är i Buenos Aires är det ett måste att gå på en tango-show. Vi fick en mycket god tre-rätters med vin och vi tittade på en show med skickliga dansare och underhållande musiker. Tyvärr fick man inte fotografera eller filma under showen.

middag och tango-show

Bokhandeln, El Ateneo Grand Splendid

Vi passerade bokhandeln en helgdag när det var stängd. Utsidan sa inte så mycket om insidan men det fanns fina bänkar i cement på trottoaren utanför. Som tur är återvände vi en dag när de hade öppet. Insidan var verkligen värd ett besök. Den före detta gamla teater hade varsamt gjorts om till en vacker bokhandel.

vacker bokhandel i Buenos Aires
El Ateneo Grand Splendid

Kyrkogården i La Recoleta

I Recoleta finns en stor kyrkogård med fina skulpturer som pryder gravar och mausoleer. Den är mest känd för att den älskade före detta presidentfrun, Evita Peron har sin grav där.

Evita Perons grav
skulptur i Cementerio de La Recoleta

På Cementerio de la Recoleta finns även en annan känd grav. Det är Rufinas mausoleum. Det sägs att den unga vackra kvinnan blev levande begravd av misstag.

Rufinas mausoleum

Sammanfattningen av vår resa i Argentina

Vi kom med buss från Chile till Mendoza genom Anderna. I Mendoza bodde vi i tre nätter innan vi fortsatte till Buenos Aires. Inne i Buenos Aires sov vi tre nätter och den fjärde natten sov vi över på Estancia El Umbo på Pampas. Den sista etappen på vår vistelse i Argentina var vid Iguazu-fallen där vi stannade tre nätter innan vi fortsatte till Brasilien. Mer om mat och dryck i Argentina kan man läsa här. Vi skulle gärna åka tillbaka till Argentina och besöka fler vingårdar.

3 kommentarer

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d