”Här är jästen i centrum. Det hela började med att Fotografiska hade säckvis med torrt bröd som de inte kunde använda till något. Det var ju synd, tänkte vi. Detta kunde ju användas för att göra gott öl. Så nu får vi deras hembakade gamla surdegsbröd och så brygger vi öl på det. Fotografiska får sen öl från oss som de använder för att baka nytt bröd. Man kan också dricka ölet på Fotografiska. Man kan bara köpa det där och här. Nu tänkte jag att ni skulle få smaka på det.”

Återvunnet surdegsbröd

Vi hade precis slagit oss ner vid det långa uppdukade bordet i rummet på ovanvåningen. Vi skulle få smaka på fyra helt olika ölsorter. Mannen som guidade oss runt verkade gilla alla typer av öl och han ledde turen och ölprovningen på ett mycket underhållande sätt.

ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet

”Jag skulle vilja att ni provar det här. Det ser konstigt ut, men om alla gör det samtidigt så ser alla lika konstiga ut. Snurra runt ölet i glaset en stund. Håll sen glaset under näsan och för det sedan lite gungande från ena sidan till den andra några gånger. Det är precis som om man kommer in i ett rum och tänker; oj, vad det luktar fisk här! Sen kan man stoppa ner näsan i glaset och lukta på det ordentligt.”

Förutom deras återvunna öl fick smaka på ett källaröl, ett ljus lite grumligt lättdrucket öl med lite mindre kolsyra i. De hade även ett glutenfritt öl. Det var en bärnstensfärgad frisk Ipa som hette Fripa. Vår sista ölsort var ett mörkt potent öl med muscovadosocker i. De var spännande smaker och de olika sorterna skiljde sig väldigt mycket åt. På bryggeriet verkade de tycka mycket om att experimentera med bryggningen. De hade bland annat nyligen haft en semleöl med kardemumma i. Tyvärr var denna spännande smak slut. Deras öl filtereras inte eftersom de tycker att de förlorar för mycket karaktär då. Detta innebär att deras öl ser lite grumligt ut.

guidning och ölprovning på Nya Carnegie-bryggeriet

Bryggeriet ligger i en historisk byggnad. Tidigare tillverkade man glödlampor där. Lokalerna kanske inte var direkt de bäst utformade för ett bryggeri men man verkade ha anpassat sig så att det fungerar. Vi stod längs med ståltankarna som användes till mäsk och vört. Burkar med rostat korn skickades runt. Man kunde ana doften av knäck och mörkrostat kaffe. Korngrynen var trevliga att knapra på till skillnad från humlepelletsen som har en grym beska. Humledoften var frisk med lite citrustoner, enligt mig.

rostat korn
humlepellets

Vi avslutade vårt besök i baren. Jag hade spanat in deras champagneöl och provade denna spännande dryck.

Brutus-Champagneöl

Oscarsteatern

Oscarsteatern

Jag älskar verkligen Oscarsteatern. Den är liten men oerhört vacker. Vi hade gott om tid före föreställningen började och hann ta en fördrink i den fina teaterbaren.

Irish coffee på Oscarsteatern

Vi såg den känsloladdade musikalen ”Så som i himlen”. Musikaler passar mig bra. Ofta innehåller de glädje och sorg, tal och sång i en trevlig blandning. Vi både skrattade och grät under den här föreställningen. Skådespelarna utförde sitt jobb bra och det är imponerande att se hur väl det flyter på när de ändrar kulisser och byter kläder.

Så som i himlen

Snabbmat eller snabb mat?

Vi behövde få i oss lite mat på ganska kort tid. Det passade väldigt bra att äta på Cityterminalen. Man kanske inte brukar förknippa stationer med fantastisk mat men vi hittade ett trevligt ställe som passade oss bra.

Sushi Yama Cityterminalen

På Sushi Yama Cityterminalen kunde man sätta sig vid ett bord och börja plocka till sig den mat man ville ha. Man betalade sedan för de tallrikar som man hade plockat på sig.

Och sen var det slut på vår trevliga helg i vår huvudstad.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d