Den kallas för Mikael Jackson-klippan eftersom den först var svart sen blev vit. Den ligger precis utanför ert hotell. Där brukar sjölejonen hålla till. Ni kommer garanterat inte att missa dem. Guiden hade helt rätt i det. Vi kunde till och med höra deras brölande i vår lägenhet.

Viña del mar var från början en stor gård. Nu har Valparaiso och Viña del mar vuxit ihop till en stor kuststad och det bor ca 1 miljon invånare i bukten. Vi bodde i Reñaca som var en lite lugnare del av bukten.

Mikael Jackson-klippan

Utanför vårt hotell var kusten klippig. Klipporna var fulla med sjölejon som lekte i vattnet, tog sats och hoppade upp på klipporna för att senare åka rutschkana ner i vattnet igen. Stranden på väg mot Vina del mar hade en helt annan karaktär. Här var det sandstrand med människor som solade, badade och spelade beach volleyboll.

Renaca
Renaca beach

Vi kom från Perus höga höjder direkt ner till Chiles kust. I Peru kände vi oss trötta och gamla och såg fram emot att bara koppla av några dagar vid kusten. Lägenhetshotellet uppfyllde våra önskningar om lugn och att bara ta dagen som den kommer. Vårt boende hade flera spabad med härligt vatten och vi njöt av att ta det lugnt, åtminstone en dag eller två.

Vi fick enorm energi av att komma ner till kusten. Vi kände oss ett tiotal år yngre än i Peru och gick långa promenader utan att bli trötta. Det var helt fantastiskt och vi blev snart lite rastlösa. Vi strosade längs med kusten bort mot en liten park ute på en klippa. När man tittade in mot land kunde man se sanddynor, alltså klippor vid havet och sanddynor på land.

Roca Oceanica
sanddynorna vid Concon

Inne i Vina del mar finns en berömd klocka som är gjord av blommor. Urverket sägs vara gjort i Schweiz. När vi var i där hade de tagit bort visarna. Det var lite oroligt i Chile och man ville undvika att någon skulle vandalisera klockan.

Reloj de Flores

Vi strövade omkring en del i Vina del mar och kände att vi behövde ta en fika. Precis då dök det upp en skylt som passade oss. Det stod Fika! När vi steg in på detta fräscha fik hittade vi en meny med alla möjliga svenska bakverk. På en informationsskylt på väggen kunde vi läsa på spanska att Sverige har en lång tradition av att fika. Vi började läsa menyn på spanska och hajade igenkännande till när vi läste ordet kladdkaka. Fnittrande beställde jag en punchrulle för första gången utomlands. Inte för att det är min favorit utan bara för att….

Fika i Chile

Samma dag kom vi förbi ett spännande hus vid havet. Det liknade mest ett pepparkakshus. Pelikanerna verkade älska huset och vi tittade fascinerade på dem när de flög över oss och landade i en vik där de plaskade runt i vattnet.

Castillo Wulff
Pelikaner i luften

Vi var i Vina del mar under julveckan. Det blir sällan julkänslan när man är utomlands. En dag när vi satt på en uteservering kom en tomte i sällskap av en donna i högklackat. Vi tittade upp på paret som klapprade förbi stirrandes in i en kamera på en selfiepinne. Jag kan inte kalla det för julkänslan men vi blev påminda om vilken högtid som närmade sig.

Julkänsla eller?

Sammanfattning av resan till Chile

Vi kom från Peru till Viña del mar via Santiago de Chile. Vi tog det lugnt på semesterorten Reñaca några dagar över julen. Vi besökte Chiles viktigaste hamnstad,Valparaiso, som i princip har växt ihop med Viña del mar. Några dagar i Santiago de Chile hann vi med innan vi tog en bussresa till Mendoza i Argentina.

1 kommentar

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d