”Det kommer att vara en stor demonstration i morgon eftermiddag så undvik att gå till det här torget. Det är alltid här som demonstrationerna är”, berättade guiden. Efter en stunds siesta under de varmaste timmarna gick vi ut från hotellet och åt en god middag i den ljumma kvällen. Vi hade en underbar sista kväll i Santiago och märkte inte alls av oroligheterna som utspelade sig i grannområdet. 5000 personer hade deltagit i demonstrationerna. En man hade blivit dödad och en byggnad bränts upp. Vi såg hur de städade upp hela centrum från glassplitter och stenar när vi passerade i taxin mot bussen som skulle ta oss till Argentina.

Det var osäkert om vi skulle kunna åka till Chile eller inte. Det hade varit missnöje och stora demonstrationer. Svenska UD hade avrått från resor men det ändrades in i det sista. Vår guide informerade om läget och man kunde känna av att det fortfarande pyrde. Guiden var noga med att hålla sig uppdaterad om vad som hände och vi kände oss trygga i hans händer.

Upplopp och klotter

Man kunde se tydliga spår av upploppen som hade varit innan vi kom. Många butiker hade skyddat sina skyltfönster med träskivor och hela staden var nerklottrad. Guiden berättade för oss att statyerna på torgen hade haft fina planteringar. Nu var blommorna uppryckta och statyerna fullklottrade.

Klimatpåverkan märktes också tydligt. Floderna var nästan uttorkade och skogsbränder var väldigt vanligt. Guiden var orolig för hela situationen i Chile.

Vi såg mycket som fungerade som vanligt också. Vi fick en guidning runt i stan, besökte en galoppbana, en saluhall och kunde blicka ut över staden från Santa Lucia hill.

Skaldjurstallrik på Mercado central
Club Hipico de Santiago

Concha y Toro

En av de bästa upplevelserna vi hade i Santiago var besöket på vingården Concha y Toro. Vi ingick i en stor grupp och det är utan tvekan den största grupp som vi har ingått i på en vingårdsguidning. Det blir lite mer opersonligt men gården var väldigt fin och vi blev lotsade runt på markerna innan vi gick ner i vinkällaren.

Concha y Toro
Vinrankor på Concha y Toro

Besöket nere i de stora källarvalven blev en upplevelse. Ljuset slocknade plötsligt och efter ett dramatiskt ljusspel vi fick möta källarens härskare. Givetvis fick vi smaka deras berömda vin, Casillero del Diablo.

Casillero del Diablo

Bussresa Santiago och Mendoza

Innan vi kom till SydAmerika hörde jag talas om bussresorna och jag är glad för att vi hade en inbokad. Jag satt bekvämt tillbakalutad med vaderna vilande på ett vadderat stöd. Anderna passerade utanför panoramafönstret i bussen. Det var lite som att sitta i en biosalong och titta på en vacker naturfilm. Vi blev serverade dryck, smörgås och snacks och tiden gick fort.

Anderna
Bussresa i Anderna

Sammanfattning av resan till Chile

Vi kom från Peru till Viña del mar via Santiago de Chile. Vi tog det lugnt på semesterorten Reñaca några dagar över julen. Vi besökte Chiles viktigaste hamnstad, Valparaiso, som i princip har växt ihop med Viña del mar. Några dagar i Santiago de Chile hann vi med innan vi tog en bussresa till Mendoza i Argentina

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: