Är man intresserad av gatukonst och graffiti ska man absolut satsa på att åka till Valparaiso. Vart man än gick såg man fantastiska väggmålningar och kreativt skapande. Vår guide berättade om konstnärernas typiska drag och signaturer. Det sägs att det var italienarna som flyttade till staden som började färglägga husen.

Graffiti i Valparaiso
Konstverk i Valparaiso
Mest populära motivet i Valparaiso?
Väggmålning i Valparaiso
Gatukonst i Valparaiso

I Evert Taubes fotspår

Valparaiso är en av de äldsta orterna i Chile. Där ligger Chiles huvudhamn. Det är en modern liten hamn i dag. Vi tyckte att det var kul att gå i Taubes fotspår under vår resa och nynnade på hans visor när vi kikade ut över hamnen.

Palmerna i Valparaiso kom från Spanien för över 100 år sedan.Staden var väldigt rik och elegant då. Runt 1840 flyttade många från Europa dit. 1905 byggdes Panama-kanalen och tappade Valparaiso sin storhet. Nu försöker man restaurera de gamla husen. Det finns ungefär 7 fungerande bergbanor i staden. De kommer ursprungligen från England.

Bergbana i Valparaiso

Altamira, mikrobryggeri

Vi tycker att det är kul att äta och dricka lokala produkter. Därför blev vi glada när vi snubblade över ett litet mikrobryggeri i Valparaiso. Den kuperade staden gjorde att man behövde ha lite vätskepåfyllning med jämna mellanrum.

Mikrobryggeri Altamira
God öl på Altamira
Altamira i Valparaiso

Det brinner i Valparaiso

På julafton fick jag ett larm på min mobil. Det var en varning om att det brann i Valparaiso. Vi satt på vår altan och såg röken mot solnedgången. Enligt guiden brinner det ofta. Det finns skogar bakom husen i Valparaiso. Det var där det började brinna. Eukalyptusträd brinner lätt. Mest tragiskt var att det även brann i många hus och flera familjer förlorade sitt hem på julaftonen det året.

Skogsbrand i Valparaiso

Sammanfattning av resan i Chile

Vi kom från Peru till Viña del mar via Santiago de Chile. Vi tog det lugnt på semesterorten Reñaca några dagar över julen. Vi besökte Chiles viktigaste hamnstad, Valparaiso, som i princip har växt ihop med Viña del mar. Några dagar i Santiago de Chile hann vi med innan vi tog en bussresa till Mendoza i Argentina

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d