Vad gör alla restokiga människor när det inte är lämpligt att resa för nöjes skull? Inspirerad av Inger Hanssons blogg Halloj världen tänkte jag att nu är det dags att skriva ett eget inlägg om vad man göra.

1. Matresa

En stor del av resandet är att äta mat från andra länder. Nu när vi inte kommer utomlands har vi kommit fram till att då lagar vi mat från andra länder hemma i stället. Vi lottar vem ska planera menyn och skriva en inköpslista. Vi drar också en lott som bestämmer vilket land som maträtterna ska komma ifrån. När det är dags att laga maten delas recepten ut och maten lagas gemensamt. Man får gärna dekorera bordet eller klä sig efter temat. Vi har haft väldigt kul. Maträtterna hade vi förmodligen inte lagat i vanliga fall. Teman som vi haft hittills är Mexiko, Turkiet, USA och Argentina.

Mexikanskt tema

En annan kul idé som jag fick av en vän är att beställa mat från en gård i Spanien. Hon hade beställt lådor med avokado och blodapelsin som levererades hem till dörren. När jag kikade på hemsidan såg jag att man kunde adoptera ett träd som man även kan få besöka (dock inte just nu). Tja, varför inte köpa en låda citrusfrukter och fundera över ett framtida besök på en citrusfarm.

2. Dröm dig bort med hjälp av film och böcker

Jag har alltid gillat att titta på reseprogram och naturprogram. Nu känns det viktigare än någonsin. I det här avsnittet hänvisar jag till Inger Hanssons inlägg på Halloj världen, Dags för en hämtresa? Tre förslag på TV-serier med rese-tema på SVT play. Hon har prickat in de serier och program som jag har sett samtliga avsnitt av. Och jag blev särskilt sugen på att åka till Grekland igen.

Ett annat sätt att föra in världen i sitt eget hem är att läsa böcker. Det går väldigt bra med skönlitterära böcker eftersom de ofta utspelar sig på verkliga platser. När vi, för många år sedan, var i Rom och sedan Paris, hade vi läst Da Vinci-koden och Änglar och demoner. På plats gick vi i Robert Langdons påhittade fotspår och kom till platser som vi annars inte skulle besökt. En extra dimension till Kristusstatyn i Rio gav det att läsa den första boken i serien De sju systrarna. Nu när jag har planerat en resa till Fjällbacka har jag börjat läsa in mig på Fjällbackaserien. Efter det vet jag inte riktigt om vi kommer att överleva en resa dit med tanke på hur många mord som begåtts på denna lilla ort.

3. Påbörja din vandring till Rom

Jag ska vandra till Rom, berättade prästen som på grund av platsbrist hade slagit sig ner vid vårt bord. Han berättade att han hade börjat vandra från Kalmar och tagit en etapp varje år. När vi träffade honom hade han kommit en bit in i Tyskland. Han berättade att Tyskland var ett trevligt land att vandra i eftersom det fanns gott om matställen längs vägen. Var man hungrig fanns det alltid nära till något att äta eller dricka vilket gjorde ryggsäcken lättare att bära. Jag påbörjade också min vandring kort därefter. Med min dåliga uthållighet blev det bara en sträcka mellan strax söder om Kalmar (Hagby hamn) ner till Kristianopel. Sträckan ligger till största delen längs med kusten och är väldigt vacker. Om man tänker sig en vandring ända ner till Rom så tror jag att man utan problem kan återuppta den igen från Kristianopel utan att riskera att komma till gränsen innan Corona är över.

På muren i Kristianopel

4. Res till platser i Sverige som du förknippar med andra länder

Första gången jag åt ostron var jag i Paris. Jag förknippar därför ostron med denna fantastiska stad. Genom Lerins sommarö fick jag tips om att man kan plocka ostron i Sverige. Jag kikade runt lite längs med Västkusten och föll för Fjällbacka. Om allt går som vi tänkt oss kommer vi att bila till Fjällbacka, bo i en hyrd stuga, plocka ostron, lära oss att öppna och äta dem. Och vi ska dricka champagne, givetvis.

Vi har besökt vingårdar i Italien, Frankrike, Portugal, Argentina och Chile. Man kan även besöka vingårdar i Sverige. Det står högt på min önskelista att besöka Ästad vingård. Det ser fantastiskt ut och vi har vänner som varit där och tyckt väldigt mycket om det. Vi avbokade vår resa dit förra året och hoppas på att det blir en resa dit i år i stället. Vingårdar finns på flera andra ställen i Sverige t ex i Skåne och på Öland.

Inger Hansson har gjort roliga kopplingar mellan olika sevärdheter i värden och i Blekinge i sitt inlägg 9 sevärdheter i världen och deras kopior i Blekinge på bloggen Halloj världen.

5. Res digitalt till släkt och vänner

När vår dotter fyllde år skickade vi ett paket upp till henne i Stockholm. Paketets resa är en egen historia. I paketet låg ingredienser till en provning: mat till öl, utifrån Systembolagets förslag. När paketet äntligen hade kommit fram bokade vi in en tid för en digital provning. Vi hade köpt samma ingredienser och provade öl och mat samtidigt. Bättre att träffas digitalt än inte alls, tycker vi.

Digital provning: mat till öl

2 kommentarer

  1. Tack för länkarna! Kul att mitt inlägg kunde inspirera dig till detta fina inlägg. Många bra tips! Det här med matlagningen tar jag med mig. Kanske redan till nästa helg. 🙂

  2. […] I februari startade vi vår matresa. Vi drog ett land och vem av oss som skulle ansvara för middagen. Sedan planerades maträtter och drycker från temalandet och vi hjälptes åt att laga maten. Vi försökte även dekorera bordet eller klä oss med något som hade anknytning till landet. Det blev många spännande rätter som vi aldrig skulle kommit på att laga annars. Så om vi inte kunde komma till landet så fick landet komma till oss. Vill du läsa mer om detta, klicka här. […]

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d