Det är vi som dansade på bryggan, sa hon, när jag berättade att jag sett ostronplockning på Lerins sommarö. Åsa och Anders tog emot oss med öppna armar. Deras fina hund viftade stilla på svansen när vi klappade hennes mjuka päls. Spända av förväntan gick vi in i sjöboden för att starta ostronskolan.

Ostronskola

Åsa kunde verkligen sin sak. Hon berättade med inlevelse om ostronens liv. Vid Kalvön finns det två olika sorters ostron, inhemska ostrea edulis och Fin-de-Claire/gigas som har spritt sig från Frankrike. Ursprungligen kom de från stilla havet och importerades till Frankrike. Nu är de även på väg att sprida sig till svenska ostkusten. De olika sorterna har olika form på skalet och vi fick lära oss olika sätt att öppna dem på. Man kan få en uppfattning om deras ålder genom att räkna årsringarna på skalet. Förr betraktade man ostron som agn och idag äter vi dem som en delikatess. Vattenkvaliteten är oerhört viktig. De tar vattenprover varje vecka. Proverna skickas till SMHIs labb och resultatet är avgörande för om man kan fiska ostron eller inte.

Ostronplockning

Klädda i stora vadarbyxor och med plockare, hink och en stor tratt i händerna gick vi ut för att plocka ostron. Vi kikade i tratten och plockade upp ostronen från botten med den långa plockaren. Vi samlade ostronen i hinkarna och sorterade dem efter sort när vi kom tillbaka till sjöboden.

Öppna och äta ostron

Vi fick prova två helt olika tekniker för att öppna ostronen. De inhemska ostronen hade en rundare form. De höll man i handen och vickade bladet på en liten kniv försiktigt vid fästet tills skalet lossnade en aning. Gigas tyckte jag var svårare att se var man skulle öppna. Vi använde en spetsigare kniv till dem. När vi väl hade lärt oss att öppna ostronen så fick vi öppna och äta för fullt. Vi var fullt sysselsatta med detta och jag har aldrig ätit så många ostron i hela mitt liv. Jag hann nästan inte med att dricka av vår medhavda champagne. Vi fick en sort vinägrett med gurkbitar i som vi kunde droppa på ostronen. De hade en frisk salt smak och man tog bara vinägrett för att få lite variation. Åsa lät oss även smaka grillade ostron. Vi hade beställt skaldjursbuffé också så vi var väldigt belåtna när vi strosade ut på bryggan för att åka tillbaka tillfastlandet igen.

3 kommentarer

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: