”Det har inte varit så här fint väder den här helgen så länge jag minns. Jag har jobbat här ute varje Kristi himmelsfärdshelg under väldigt många år. Ett år var det så blåsigt så jag var tvungen att hålla mig hårt i räcket, när jag gick upp till lotsutkiken, för att inte blåsa omkull. Idag är det underbart”. Hon var en av de, i den ideella föreningen, som driver lotsutkiken. Vi kunde inte annat än hålla med henne, vädret kunde inte ha varit bättre den här dagen.

Utsikt från fyren

Båtresan

Båten ut till Väderöarna utgick från Hamburgsund. Kvällen före vår resa ut till öarna sköt blixtarna ut från mörkgråa moln och vinden piskade vilt så vågorna gick höga. Den här dagen hade vädret gjort en helomvändning och vi njöt i den gassande solen under den drygt halvtimmeslånga båtresan.

Hamburgsund

Väderöarnas värdshus & konferens

Vi valde att ta en dagstur den här gången och det kändes lagom för att utforska ön och avnjuta en god lunch. Många på båten åkte dit för att övernatta på Väderöarnas värdshus & konferens. De erbjuder särskilda övernattningspaket om man bara vill åka dit för att koppla av eller vill hitta på något spännande, som att fiska hummer. Om vi kommer tillbaka så är det nog något sådant som lockar oss.

Väderöarna

Taubes tavla

Vi skuttade runt på den karga ön och försökte orientera oss efter stigarna och kartan som vi fått. På tv-programmet Lerins sommarö hade vi sett hur de letade efter platsen där Evert Taube hade målat en tavla över ön. Vi kikade också efter den och tror att vi kanske hittade platsen. Det finns en del gamla ristningar på ön och vi letade upp kompassrosen under vår promenad.

Kompassrosen på Väderöarna
Promenad på Väderöarna
Promenad på Väderöarna
Väderöarna

Väderöarnas lotsutkik

Lotsutkiken på Väderöarna är en viktig del av kulturarvet i Sverige. Förr i tiden bodde lotsfamiljerna ute på öarna. Föreningen som driver lotsutkiken idag gör det i syfte att vårda och bevara utkiken. Den meteorologiska stationen som sitter uppe vid lotsutkiken ingår i SMHIs nät av väderstationer. Efter lunch tog vi oss en runda dit och gick även upp i fyren innan det var dags att förbereda sig för hemfärd.

Lotsutkiken på Väderöarna

1 kommentar

  1. […] Västkusten kan vara fantastiskt. Vi var rädda för att vädret skulle bli dåligt och vi spanade in väderleksrapporten konstant. Det blev en otrolig långhelg med Fjällbacka som utgångspunkt. Vädergudarna var på vår sida och som vanligt när jag ligger bakom planeringen så hände det en hel del under våra dagar där. Vi plockade ostron, besökte Väderöarna, gick i Camilla Läckbergs fotspår, tittade på hällristningar, åt Sveriges godaste räkmacka och mycket mera. Vill du läsa mer om ostronplockning, klicka här. Vill du läsa mer om Väderöarna, klicka här. […]

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: