I årets sammanfattning från Storytel står det att min favoritförfattare är Camilla Läckberg. Före 2021 hade jag aldrig läst något av Camilla Läckberg över huvud taget. När vi hade bokat resan till Västkusten sträckläste jag Fjällbackaserien. Det gäller att vara påläst, tänkte jag.

Fjällbacka från Vetteberget

Fjällbacka var en trevlig liten ort, tyckte vi. Den ligger vid havet, är ganska kuperad och väldigt vacker. När jag planerade resan till Västkusten valde jag Fjällbacka som utgångspunkt eftersom jag tyckte att det verkade finnas mycket som man kunde uppleva i området. Det fanns också spännande anknytningar till både personer och fiktiva figurer som Ingrid Bergman, Camilla Läckberg och Ronja Rövardotter.

Fjällbacka

Camilla Läckbergs koppling till Fjällbacka

Hela Camilla Läckbergs Fjällbackaserie utspelar sig i Fjällbacka med omgivning. När man går omkring i stan känner man närheten till personerna i serien. Vi satt och drack bubbel nere vid hamnen precis som huvudpersonen Erica Falck, tittade på kyrkogården där flera gravar öppnades, tänkte på lik som hittats i Kungsklyftan och letade efter huset som Camilla växt upp i. Vi hittade en karta med platser kopplade till böckerna som underlättade om man ville gå i Erica Falcks fotspår.

Badholmen
Mot Kungsklyftan i Fjällbacka

Matupplevelse

På Stora hotellet i Fjällbacka ligger restaurang Mamsell. Vi var lite nyfikna på Thomas Sjögren, som var årets kock 2015 och vinnare av kockarnas kamp 2018. Vi hade turen att se honom arbeta med att ta fram och servera en ny meny, med sparris som tema. Vi fick verkligen en härlig matupplevelse.

Stora hotellet med restaurang Mamsell
Sparrismeny på Mamsell

Båtturer i Fjällbacka

Från Bryggan i Fjällbacka utgår många båtresor. Vi hade bokat en båtresa ut till Kalvö men fick även en guidad tur bland annat förbi Lars Lerins sommarö och Ingrid Bergmans barns sommarställe. Som pricken över iet blev vi bjudna på en gammal dansk. Mörka moln rullade in, åskan mullrade och blixtarna lyste upp himlen men vi kände oss trygga på vår färd.

Bryggan i Fjällbacka
Båtfärd utanför Fjällbacka

Vetteberget

Högt över Fjällbackas Centrum reser sig Vetteberget. Vi utgick från villaområdet och hittade vandringsleden som går över berget bort till Kungsklyftan. Man kan även nå Vettebergsleden de omvända hållet via Ingrid Bergmans torg och upp genom Kungsklyftan. Vi fick en trevlig promenad med en otrolig utsikt.

Promenad på Vetteberget

Ronja Rövardotter

Kungsklyftan är en ovanlig plats med ett stort klippblock fastklämt mellan klippväggarna. Stället användes som inspelningsplats till vissa sekvenser i Ronja Rövardotter. I filmen kallas platsen för Vargklämman.

Ingrid Bergman

Det sägs att Fjällbacka betydde mycket för Ingrid Bergman. Hon hade ett sommarhus som hin kunde koppla av i ute på en ö strax utanför Fjällbacka. Nu har hennes barn tagit över huset och det sägs att hennes son var på besök när vi passerade ön. Vid Ingrid Bergmans torg finns både en utställning om Ingrid och en byst av henne.

Ingrid Bergman på Ingrid Bergmans torg i Fjällbacka

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d