”Ni kan titta på isskulpturerna i konstutställningen och sviterna när ni vill mellan klockan 10-11. Entrén ingår i er bokning. Jag tror att det kan vara bra att dela upp det och gå dit mer än en gång.” Vi hade precis checkat in på ishotellet i Jukkasjärvi och småpratade lite med tjejen i receptionen. Hon gav ett mycket avspänt och trevligt intryck och vi fick förtroende för henne direkt.

Konstsvit på ishotellet

Kalla och varma rum

Ishotellet har både kalla och varma rum. Ofta kombinerar man och sover någon natt i ett kallt rum och någon i ett varmt. Vi var nöjda med att sova i varmt rum under hela vår vistelse. Om man sover någon natt i ett kallt rum så finns det många att välja mellan. Det finns rum med fantastiska isskulpturer medans andra har lite enklare inredning. Under dagtid kan man besöka alla rum och njuta av de fantastiska isskulpturerna.

Noter av Chopin i is
Konstsvit
Isgränd i en konstsvit
Rum med höns av is
Konstsvit på ishotellet

Temperaturen låg runt -20 grader när vi besökte Jukkasjärvi. Vi hade bra underställ och ullsockor med oss. Under hela vår vistelse hade vi tillgång till varm overall, kängor, vantar och balaklava som vi fick låna av hotellet.

Utrustad med ishotellets varma ytterplagg

Vi frös inte någon gång under våra aktiviteter. Trots att vi aldrig frös så njöt man av att sitta vid en av de heta brasorna när man varit ute några timmar. Det fanns gott om gemensamma utrymme så det kändes aldrig trångt.

Vid en värmande brasa

Ceremonin-sal

Ett blivande brudpar fick instruktioner av en präst inför vigseln i ceremoni-salen av is.

Del av ceremoni-salen på ishotellet

Isbar på ishotellet

På ishotellet finns en fantastisk isbar. Man sitter vid möbler av is och dricker ur isglas. På bänkarna ligger renskinn som isolerar mot kylan. Isbaren är en del av konstutställningen.

Isbaren på ishotellet
Drink i isglas

Rutschkana av is

Ett svischande ljud ljöd i luften. Från utsiktsplatsen kunde man åka ner från rutschkanan av is. Både vuxna och barn tog sig glatt ner för den hala isen

Rutschkana av is på ishotellet i Jukkasjärvi

Ismeny

I ishotellets restaurang kunde man äta en Ismeny med lokala råvaror. Eftersom vi tycker det är spännande med lokala maträtter tvekade vi inte att boka det under vårt besök

Röding på ismenyn
Kvällens efterrätt i skål av is

1 kommentar

  1. […] Ishotellet i Jukkasjärvi är känt för att vara världens största hotell av is. Hotellet byggs av is och snö från Torne älv och ser olika ut från år till år. I rummen skapar konstnärer konstverk av is. På våren har hotellet smält ner men nu för tiden kan man bo där året om eftersom man håller en del av hotellet nerkylt. Mer om ishotellet kan man läsa här […]

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d