Hundspann

Hundarnas skall hördes på långt håll. När vi närma oss studsade de på stället. Det kändes i luften att de ville komma igång. Vi blev instruerade hur vi skulle sitta säkert i släden. Som om någon hade förtrollat världen la sig lugnet, hundarnas skall tystnade och vi gled fram över Torne älvs frusna vatten.

Hundspann i Jukkasjärvi

Det är viktigt att man tar väl hand om hundarna som drar slädarna. Det är nödvändigt att de får värma upp ordentligt. Hundarna med extra känsliga tassar får små sockor som skydd mot den hårda skaren. Efter en stunds färd fick hundarna rast och de tvåbenta varelser fick värmande dryck från den öppna elden. Trots att det närmade sig mitt på dagen nådde solen knappt över trädtopparna.

Fikapaus på hundspannstur

Isskulptering

När man skulpterar i is har man har ett vasst verktygg som man gnider bort isen med. Man börjar uppe på isen och jobbar sig neråt. Vi använde ett bredare stämjärn först och jobbade med ett smalare verktyg när man ville jobba med detaljer. Vi hade ungefär 2,5 timme på oss att skulptera. Tiden gick så otroligt fort. Vi jobbade intensivt och trots att det var kallt inne i ateljén var vi alldeles svettiga till slut. Det var otroligt roligt att jobba med isen.

Isskulptering på Ishotellet i Jukkasjärvi

Isen som vi fick skulptera i kom från Torne älv. Sora isblock plockas ut ur älven på våren varje år. Dessa förvaras sen i ett stort kallt magasin.

Isskulpteringskurs på ishotellet i Jukkasjärvi

Köra snöskoter

”När man ska starta drar man upp den röda knappen och vrider om nyckeln. Stänger av gör man genom att trycka på den röda knappen.” Guiden instruerade oss hur vi skulle köra och agera så att allt skulle kännas säkert. Man gasade med spaken vid tummen och det fanns behaglig värme i handtagen. Det fanns olika handsignaler som vi skulle använda oss av för att kommunicera med varandra.

Snöskotertur på Torne älv

Vi körde fram på den snötäckta isen. Det skakade rejält av spåren i snön så man fick hålla stadigt i styret. Vi körde på Torne älv och inne i skogen på smala vägar. När det kom hundspann körde vi in till sidan och stängde av motorerna för att inte skrämma hundarna.

Guiden gör upp eld med tändstål

Halvvägs stannade vi och gjorde upp eld. Guiden var mycket trevlig. Han visade oss hur man gör eld med tändstål och hur vi skulle röra oss för att inte frysa. Det kyler på rejält när man kör snöskoter. Han berättade om lite renskötarna i trakten och vi fick smaka kaffeost och äta bullar som värmts av hettan från eldslågorna.

Isbaren

Isbaren och ateljén låg i anslutning till ishotellet. Efter att ha skulpterat i 2,5 timme var vi både varma och törstiga. Då var det perfekt att avsluta med ett besök i baren. Dryckerna serverades i snygga glas av is.

Isbaren på ishotellet i Jukkasjärvi
En drink i Isbaren i Jukkasjärvi
Isflaska i isbaren

Ishotellet

En av guiderna på ishotellet inledde med att ge oss en inblick i hur allt startade. Han menade att det från början inte var tänkt att vara något ishotell. Det hela började som som en konstutställning av iskonst. Några av konstnärerna behövde övernatta någonstans. De erbjöds att sova i konsthallen. När de vaknade tyckte de att det hade varit en fantastisk upplevelse. Efter det började man erbjuda övernattningsmöjligheter för fler. Hotellet har utvecklats mycket och det blir bara större och större.

Konstsvit på ishotellet i Jukkasjärvi
Konstsvit på ishotellet i Jukkasjärvi

Márkanbáiki – Sami open-air museum

En kort promenadsträcka från ishotellet ligger ett friluftsmuseum som visar samisk kultur. När man betalar inträdesbiljetten kan man även köpa mat till renarna.

Mata renarna på friluftsmuseet i Jukkasjärvi

Man kunde strosa runt i museet i sin egen takt. Man kunde läsa om hur samer lever och har levt och titta på olika byggnader och föremål. I en byggnad visades film om det samiska året.

Samiska kläder

Café Sapmi ligger i en stor restaurangkåta. Där serverades lokala maträtter och kokkaffe som lagades över den öppna elden.

Café Sápmi i restaurangkåtan

Kyrkan

Kyrkan i Jukkasjärvi ligger ett stenkast från från friluftsmuseet. Det är en gammal timrad byggnad med fristående klockstapel. Kyrkan lär vara den enda i landet som är byggd med timmerkistkonstruktion.

Klockstapeln i Jukkasjärvi
Kyrkan i Jukkasjärvi

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: