Jag tvekade länge innan jag bokade resan till Kap Verde. Jag hade hört att det var blåsigt och endast sol och bad. Jag hatar när det blåser och vi vill ofta hitta på saker när vi reser. Så, hur var det då? jo det blåste, men det var oftast varma sköna vindar. På vissa ställen blåste det lite mer och på kvällarna tog vi en tröja på oss. Fanns det saker att göra? Ja, absolut! På ön Sal fanns en hel del att göra.

Ön Sal, Kap Verde

1. Snäckstranden

Snäckstranden i Santa Maria

I utkanten av turistorten Santa Maria ligger en strand full med snäckor. Den kallas Shell Cemetery Beach på Google Maps, alltså en kyrkogård för snäckor. Det sägs att det är skal från restaurangerna. Vi tyckte att det var en trevlig promenad dit och häftigt att se alla snäckor.

Shell Cemetery beach

2. Citronhajar

Om man är sugen på att bekanta sig med hajar finns det ofarliga små citronhajar vid ostkusten på Sal. Vi tog en guidad tur dit men ett besök ingick även i en annan utflykt. Babyhajarna simmade runt våra ben när vi stod ute i vattnet. En bit längre ut såg man fenorna på lite större hajar.

Citronhaj på Kap Verde
Citronhajar på Sal

3. Off-road äventyr i öknen

För den som är sugen på lite mer äventyrliga utflykter passar det att köra buggy eller ATV i öknen. Vi valde att ta en fyratimmars tur men det fanns även kortare turer. Det var verkligen kul sätt att uppleva ön på. Vi fick se hela ön och stoppade ändå flera gånger för att fotografera och byta förare. Ett kort stopp vid citronhajarna ingick också.

Off-road på Kap Verde
Buggy i öknen
Off-road på Kap Verde

4. Promenader och löpturer

I Santa Maria finns det fina promenadstråk och jag var långt ifrån ensam på mina löpturer på strandpromenaden. Många strosar längs med strandkanten på den oändligt långa stranden. Vi hade turen att se delfiner hoppa i vattnet precis utanför udden på en av våra rundor.

Strandpromenaden i Santa Maria
Strandpromenad på Kap Verde
Delfiner vid stranden

Många valde att vandra även utanför byn. Att ta med vatten är klokt eftersom det är svårt att köpa något utanför byarna. Det är stor kontrast mellan den frodiga växtligheten inne i Santa Maria och det karga landskapet utanför.

Landsbygden utanför byarna på Kap Verde

5. Kite surf och vindsurfing

Kite surf är en stor sport på Kap Verde. Man ser det lite överallt i Santa Maria. På ostkusten ligger en kite surf-strand. Där är vindarna kraftiga och vågorna höga.

Vindsurfing nära snäckstranden

6. Synvilla

Mitt på ön finns ett ställe där man kan se en synvilla. På avstånd ser det ut som att det ligger en sjö mitt i öknen. Jag lyckades inte fånga den så bra med kameran, tyvärr.

Synvilla på Sal

7. Saltsjön

Det finns en flera dammar för att tillvarata salt och en saltsjö på Sal. I vattnet flyter man som en kork precis som i Döda havet. Det sägs att man blir 5 år yngre av ett bad. Eftersom maken hade ett stort sår på knät sparade vi badet till nästa resa.

8. Piren

Mitt i Santa Maria finns en fiskepir. Hit kommer fiskebåtarna med sin fångst. Runt piren ligger flera fiskrestauranger.

Piren i Santa Maria

9. Zipline, golf och botaniska trädgården

Ön Sal är väldigt blåsig, platt och karg trots detta har man valt att anlägga en botanisk trädgård, zipline och en golfbana. Det finns några få berg på ön. På en av topparna har man valt att lägga en zipline. Vi spelar inte golf men jag anar att de kraftiga vindarna blir en utmaning för även den bästa golfaren.

10. No stress

Öns måtto är No stress. Även om vi gillar att hitta på saker så kan vi också stanna upp och njuta av livet. Att bara strosa längs stranden, stanna upp och sätta sig vid en trevlig bar ger en härlig semesterkänsla.

Beach Bar Olá Brasil

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: