Första steget på en resa är att planera den. För mig är detta ett väldigt viktigt steg. När jag väl har börjat fundera på att resa någonstans blir jag helt uppslukad av detta och håller på ända tills jag har ett färdigt utkast. 

Plats eller tid

I början är det helt olika saker som styr. Ibland vill vi åka bort en särskild tid på året eller några särskilda dagar. Då kan det vara flygresorna som ger oss ett resmål. En annan gång har vi bestämt resmålet och då är det platsen som styr tiden för resan. Då kan hög- och lågsäsong eller klimatet ha betydelse för när vi åker.

flygfoto på Gyllintours reseblogg

Välja flygresa

Jag brukar börja med att leta flygresor på flera olika hemsidor. Ofta brukar jag växla mellan flera flygbolag tills jag hittar något intressant. Lågpriskalendrar kan vara intressanta att titta i om man vill hitta en prisvärd flygresa. Priset kan vara intressant men framför allt restiden kan ha stor betydelse för vad jag väljer till slut. Vi vill inte ha långa väntetider och ibland väljer vi bort resor om vi tycker att det är för obekväma tider. När jag har hittat ett resmål utifrån flygresan börjar jag leta efter boende. Jag presenterar aldrig ett förslag för våra vänner innan jag har tittat på både flygresa och boende.

Välja boende

Jag brukar lägga mycket tid på att leta efter ett boende som kan passa våra behov. Jag brukar alltid börja på Booking.com och växlar mellan att titta på prisvärda boende, höga betyg i recensionerna och närheten till det vi vill upptäcka. Ibland är det viktigare med närhet till metro, bussar eller tåg än att det ligger centralt. Jag tycker att det har stor betydelse vad som står i recensionerna också eftersom ett boende kan få högt betyg för saker som inte är en fördel för mig. Ett riktigt partyställe för ungdomar är kanske inte något som jag föredrar. Om flera beskriver sängarna som sköna och frukosten som bra lockar det om läget bra och recensionerna är positiva. Om man väljer hotell, Bed and Breakfast, vandrarhem eller lägenhet är en smaksak. Ofta väljer vi  lägenhet nu för tiden. I en lägenhet kan vi bo tillsammans med våra vänner och känner oss som hemma på kvällarna när vi kommer dit. Eftersom priset på en lägenhet ofta är förmånligt brukar jag vara noga med att välja en lägenhet med så många rum att alla får sova i ett sovrum och ingen behöver sova i vardagsrummet. En fördel tycker jag är när det finns diskmaskin men det fungerar utan också. När jag har valt ut ett boende som jag kan tänka mig och det passar ihop med flygresan kan jag ibland även titta på recensioner på andra sidor. Innan jag bokar brukar jag kolla upp att det är ombokningsbart eftersom man inte kan vara helt säker på hur man vill bo innan man har tittat lite mer på aktiviteter i området.

Aktiviteter på resmålet

Ibland har man en idé om vad man vill göra och då har man redan lite ledtrådar som man kan spinna vidare på. Andra gånger vet man inte alls vad som erbjuds på resmålet. Vanliga Google-sökningar kan ofta ge en första bild över vad som skulle vara kul att undersöka mer. Bilder på sevärdheter, listor över populära aktiviteter och resebolagens beskrivningar kan ge värdefull information över vad som är vanligt att göra. Jag tycker alltid att det är kul om jag hittar en reseblogg som beskriver området på ett upplevt och jordnära sätt. Om man vill hitta lite mer ovanliga aktiviteter får man lägga ner mer tid och kraft. Vill man resa runt och bo på olika platser kan det vara bra att titta på resebolag som har liknande resa. Genom att titta på deras program kan man få en uppfattning om det är ett rimligt upplägg man har tänkt sig. Ett vanligt dilemma för min del är att man tror att man hinner mer än man gör. Att bo på för många ställen är dessutom väldigt tröttande. Kan man begränsa antalet boenden och göra utflykter från några få ställen i stället för att förflytta sig hela tiden är det ofta att föredra. När jag har planerat våra vinresor har jag tittat på andra vinresors upplägg. Jag kan tycka att det är kul att hitta på lite olika saker även om vi har ett tema för vår resa. Det kan bli lite väl mycket vin, ruiner eller stränder om man bara väljer huvudtemat för resan. Jag vill ha det lite mer som en blandad godispåse; klubba, tablettask, choklad, lakrits och något segt. Det blir för tråkigt med en godispåse med bara klubbor.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d