Det är det som vi arbetar för under hela året. Alla har fullt upp och det är turister överallt. Det är intensivt men jätteroligt. Det strålade om kvinnan på det lilla champagnehuset när hon berättade om det. Det märktes att hon var stolt över det och sitt arbete där.

Champagne Alfred Gratien

Vi blev mottagna med ett leende på det lilla champagnehuset i Épernay. Som tur var hade vi bokat besöket i förväg för nu under skörden hade alla fullt upp. De skojade med varandra och det märktes att det var en god stämning. Vi fick en guidning runt i lokalerna och fick veta en hel del om champagnetillverkningen. Vi kom precis i rätt tid och hade turen att få smaka lite på den nypressade druvjuicen som snart skulle fermenteras till vin för att sedan omvandlas till champagne. När vi var klara med rundvandringen var det dags för lite champagneprovning. Vi hade bokat en provning med ostar och det var spännande att känna hur väl ostarna matchade champagnen.

Gratien använder övervägande Chardoney-druvor till sin champagne. En äldre champagne har lite mer färg och bubblorna är små. Allt som är rosa t ex kalv och hummer passar till rosa champagne, fick vi veta. På bilden kan man se hur färgen på osten matchar champagnen.

Avenue de Champagne

Inne i Épernay ligger Avenue de Champagne. Hela avenyn är kantad med champagnehus. Om man är ute efter att dricka kaffe har man kommit totalt fel men om man vill dricka champagne har man kommit alldeles rätt. Vi besökte två av de stora husen, Moët Chandon och Champagne Mercier. De stora husen blir givetvis inte lika personliga men det var absolut trevliga besök där också.

Inne på Moët Chandon kunde man se Napoleons hatt i en monter. Guiden berättade att Napoleon var mycket förtjust i champagne. Napoleon menade att man förtjänar champagne när man har vunnit ett slag men att man behöver champagne när man har förlorat.

Inne på Champagne Mercier hade man satsat på filmvisning. Vi fick titta på flera korta filmer om champagnehuset. De visade till och med film i hissen som tog oss ner till de underjordiska tunnlarna där de förvarade sin champagne. Nere i tunnlarna fick vi åka runt i ett litet tåg samtidigt som vi lyssnade på informationen som spelades upp i små spelare.

Sammanfattning av resan

Vi flög till Paris och hyrde en bil på flygplatsen och körde till Épernay. Egentligen hade vi tänkt ta tåg dit men ändrade oss valde hyrbil för att vara säkra på att vi kom i tid till flyget på hemvägen. Vi var borta onsdag-söndag och tyckte att vi hann mycket. Vi besökte andra små orter i närområdet. Vi hade kunnat ta tåget till Reims men valde att ta bilen dit så att vi kunde göra stopp på vägen dit. Om vi kommer tillbaka till Champagne kommer vi att hyra cyklar och cykla längs med Marne-floden.

Vi bodde på La Petalerie i Épernay och det var ett bra val. Recensionspoängen är en länk till boendet.

Booking.com

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d