Tänk på att inte vika biljetten! Vik absolut inte biljetten! Glöm inte bort att ni inte får vika biljetten! Kön som var full med turister rörde sig långsamt framåt. Det verkade vara en omständlig process att köpa biljetter till turisttåget som gick ut till sockerplantagen. När alla till slut hade fått sina biljetter gick vi ut i den gassande solen och väntade på tåget. De öppna gamla trävagnarna drogs fram av ett diesellok. Det var en mycket behaglig resa genom den vackra dalen. Det var inte förrän på hemvägen som vi förstod varför vi inte fick vika biljetterna. De skulle återanvändas till nästa tågresa.

utsikt från turisttåget i Trinidad

Turisttåget till sockerplantagen

Vinden fläktade behagligt när det sakta tuffade framåt. Om man var törstig gick man fram till baren och beställde något att dricka. Tåget gjorde två stopp på vägen. Det första stoppet var i en by. I byn hade en av de stora sockerbaronerna bott. Han hade låtit bygga ett högt torn som man hade möjlighet att besöka. Redan när tåget stannade var vi omringade av tiggare och försäljare. Ingenstans på Kuba såg jag något liknande. Hela gatan bort mot sockerbaronens hus och torn var kantad av försäljare. Vi köpte en knippe bananer för en billig peng.

tågbaren
balkong i sockerbaronens hus
utsikt från sockerbaronens torn
runt fönster i sockerbaronenes torn

Det längsta stoppet var ute vid en nedlagd sockerfabrik. De pressade sockerrörsjuice utanför en bar. Man kunde köpa juicen och blanda med rom om man ville. Någon mat kunde man tyvärr inte köpa på hela dagen. En del satt och åt en matsäck i väntan på att tåget skulle gå tillbaka. Det fanns inte så mycket att titta på ute vid sockerfabriken eftersom både filmvisningen och laboratoriet var stängt. Den stora behållningen av dagen var den härliga tågresan.

man pressar sockerrörsjuice
sockerrörsjuice
på sockerfabriken
på sockerfabriken

Playa Ancon

En bit utanför Trinidad ligger en fantastisk strand. Det var väldigt lugnt på stranden och gott om plats under parasollerna. Det fanns en liten bar där man kunde köpa dryck och enklare rätter. Mer än så behövde vi inte för att vi skulle få en fantastisk avkopplande dag i solen.

playa Ancon
under parasollet på Playa Ancon

Casa de la musica

På kvällarna samlades folk runt Casa de la musica. Man kunde sitta på uteserveringarna som låg i olika etager eller sitta i trapporna mellan avsatserna. På scenen spelades musik och några dansade salsa vid scenen.

traktor och häst och vagn i centrala Trinidad
Casa de la musica i Trinidad
kväll vid Casa de la musica

Sammanfattning av resan till Kuba

Vi flög med Finnair från Köpenhamn till Havanna. Vi bodde 3 nätter i Havanna ( Havanna 1, Havanna 2 ) 2 nätter i Viñales (Viñales 1, Viñales 2) 1 natt i Cienfuegos, 3 nätter i Trinidad, 3 nätter på Cayo Santa Maria och 2 nätter i Varadero. På vägen mellan Trinidad och Cayo Santa Maria stannade vi till i Santa Clara. När vi skulle åka från ett boende till ett annat åkte vi med taxi colectivo. Vi bokade bilarna genom våra boenden dagen innan vi skulle åka. Om vi skulle gjort om resan idag så hade vi stannat fler nätter i Vinales och hoppat över att åka till Varadero.

2 kommentarer

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: